Witam.
Ubywa mi p³ynu z ch³odnicy nie wiem gdzie jest wyciek. Nic nie widaæ nic nie s³ychaæ. Na 200 km oko³o 1,5 litra. W zbiorniku p³yn czysty, olej w silniku normalny stan i czysty. Auto zachowuje siê normalnie. Mechanik rozk³ada rêce.
Wersja do druku
Witam.
Ubywa mi p³ynu z ch³odnicy nie wiem gdzie jest wyciek. Nic nie widaæ nic nie s³ychaæ. Na 200 km oko³o 1,5 litra. W zbiorniku p³yn czysty, olej w silniku normalny stan i czysty. Auto zachowuje siê normalnie. Mechanik rozk³ada rêce.
Sprawd¼ chlodniczkê spalin egr, nie ma czasem nadmiernej bia³ej pary z wydechu?
Tak i od tego zacz±³em naprawê. By³a uszkodzona i la³a. Kupi³em u¿ywkê i niby ta u¿ywka by³a te¿ uszkodzona. Pech :-)
Auto posz³o do mechanika po raz trzeci i mechanik znowu wymieni³ ch³odniczkê na u¿ywan±. Dalej brakuje p³ynu. Czy¿by totalny pech ? Trzecia te¿ uszkodzona? Chyba nie bêdzie wyj¶cia i trza kupiæ nówkê ale ¿eby wszystkie trzy?
Mo¿e mieæ problem z kompresja jak masz uszkodzon± g³owice to wywala najs³absze ogniwo a nim jest ch³odnica sprawd¼ na stacji diagnostycznej jest do tego test.
Zrób test zawarto¶ci CO2 w zbiorniczku wyrównawczym. To wykluczy uszczelkê pod g³owic± lub pêkniêt± ch³odnicê.
Najczê¶ciej wyciek jest z dziurawej ch³odnicy. Jest na przodzie, wiêc jak dostanie nieszczê¶liwie kamieniem "miêdzy nerki", to bêdzie ciek³a i trudno to namierzyæ. Je¶li wyciek jest gdzie¶ indziej, a schnie to momentalnie, to trzeba szukaæ bia³ego nalotu, który zostaje po odparowanym p³ynie.
Najlepiej umyæ silnik, zagrzaæ go, ¿eby siê wysuszy³, dopaliæ furê, ¶ci±gn±æ przedni± maskownicê pod zderzakiem i na pracuj±cym silniku sprawdzaæ. Pamiêtaj, ¿e auto musi byæ w pe³ni nagrzane, ¿eby du¿y obieg by³ za³±czony. Wtedy z latark± szukaæ wycieku.
Gdzie szukaæ:
- ch³odnica
- wê¿e ch³odnicy
- pompa wody przód silnika
- przewody do pompy wody
- po³±czenia ch³odnicy EGR
- sama ch³odnica EGR
- ch³odnica oleju skrzyni biegów (na dole po stronie kierowcy)
- sprawdziæ, czy jest dokrêcony korek spuszczania p³ynu (strona kierowcy, u do³u ch³odnicy)
- nagrzewnica wnêtrza (czasami tam siê wyciek zdarza i za cholerê tego nie widaæ)
- okolice WEBASTO
Oooooo !!! Okolice WEBASTO :-) tam jeszcze nie by³em. Dodam jeszcze ¿e nie kiedy wydostaje siê nie ciekawy zapach z nawiewów. Ino nie to, bo bêdzie trza rozbieraæ ca³y ¶rodek :-) kto to posk³ada do kupy ¿eby nic nie trzeszcza³o. Od poniedzia³ku szukam dalej.
Ale przy okazji mo¿e uda siê pozbyæ s³ynnego ¶wierszcza z er7 :mad-new: Test Co2 by³ robiony i ok,
Trochê to trwa³o :-) Uszkodzony wentylator klimatyzacji, nie sprawny wentylator ch³odnicy, uszkodzony g³ówny termostat obiegu ch³odzenia i rozerwana ch³odniczka EGR. Test spalin pozytywny, Kompresja dobra tylko pytanie jak d³ugo poprzedni w³a¶ciciel ( ( ( ciarach ) Tak je¼dzi³ i czy goni³ Becie. Teraz 500 km przejechane w testach i jest wszystko ok. Koszt naprawy tylko 4800 i po k³opocie.
To ju¿ ponad pó³ roku jest problem z ubywaj±cym p³ynem ch³odzenia. Po kilku interwencjach mechanika zosta³o ju¿ prawie wszystko wymienione. Silnik jest ok chyba bo test spalin wychodzi ca³y czas pozytywnie, kompresja jest dobra, pracuje normalnie. Olej czysty nie ubywa ani nie przybywa. Teraz wymieniam ch³odnicê bo pokaza³ siê ¶lad nieszczelno¶ci. Mam nadziejê ¿e to ju¿ koniec problemu z znikaj±cym p³ynem.
Problem nie znik³ POMOCY
E65 730d Ja z problemem znikaj±cego p³ynu ch³odniczego i kopceniem na bia³o (lokomotywa) w deszczowy ch³odny poranek przy pierwszym odpaleniu auta przez jakie¶ 4 min walczê ju¿ ponad pó³ roku w raz z mechanikami. Kilka krotny przegl±d instalacji ch³odzenia
w tym wymiana ch³odnicy, wentylator klimatyzacji, wentylator wiskoza ch³odnicy, termostaty, wyeliminowanie ch³odnicy egr, wê¿e gumowe , korek zbiornika wyrównawczego, wszystko nowe i ori. Test spalin pozytywny za ka¿dym razem, kompresja silnika ok, ¿adnych b³êdów, auto chodzi normalnie, p³yn czysty olej te¿. A KU..... P£YN ZNIKA !!!!!! 1L NA 1000 KM. Jeszcze do tego objaw twardych gumowych wê¿y. P³ynu nie czuæ ani w ¶rodku ani na zewn±trz ani z wydechu.
Spróbuj zamykaæ korek zbiorniczka wyrównawczego po rozgrzaniu silnika. Je¿eli po tym wê¿e bêd± dalej robi³y siê twarde, to wskazuje to na przedmuchy kompresji, lub spalin do uk³adu ch³odzenia.
Test na obecno¶æ CO2 w uk³adzie ch³odzenia robisz na silniku w pe³ni rozgrzanym?
Pozdr.