Stukanie valvetronika po stronie kierowcy w N62B44
Witam,
przeżyłem z tym silnikiem już chyba wszystkie możliwe usterki włącznie z wyciekiem z rurki wodnej ... Gorszego silnika chyba nie znam nie ważne. Tym razem problem z valvetronikiem. Dekiel zdejmowany wielokrotnie jednym z uszkodzeń była spadnięta sprężyna naciągająca wałek valvetronica stukająca o wałek ssący (niefortunnie lekko się przytarł). Po wymianie sprężyny stuka dalej. wałek cały był wyciągany żeby sprawdzić czy pozostałe sprężyny nie są połamane i czy są na miejscu. Wszystko wygląda OK. Kiedy wypnę wtyczke z czujnika valvetronica stukanie ustaje a wałek przechodzi do pozycji z trybu awaryjnego. Stuków brak. Gdy ustawie położenie wałka na około 8mm stukanie jest najcichsze. Jakiekolwiek wejście w tryb serwisowy silnika powoduje ustanie tych stuków jednak wyciągnięcie wtyczki z valvetronica nie odłącza vanosów które też obtawiałem ewentualnie elektrozawory. To już zostało wykluczone. Czy ktoś z was miał podobny przypadek. Dodam że 3-4 lata temu wymieniłem oba vanosy na tej głowicy robiąc max 50tyś km. Głowica wtedy miała przegrzane gniazda zaworowe skończyło się na wymianie vanosów remoncie głowic i wymianie wałka ssącego. teraz stuka z tej samej głowicy ale ewidentnie od valvetronica. Nie chce w ciemno kupować całego wałka. Alternator oczywiście tez był rozsypany i też stukał chwile po odpaleniu.