-
740i przep³ywomierz
Witajcie,
mam problem chyba z przep³ywk± w M62B44 (bez vanosa). Mianowicie przekracza mi na inpie prawy wska¼nik dot. zapotrzebowania na powietrze LL-bedruf czy jako¶ tak. Rano jak zapala pierwsze kilkaset m nie ma si³y, sporo te¿ pali. B³êdu przep³ywomierza w INPA brak. Zastanawiam siê czy to przep³ywka? Je¿eli tak to czy muszê kupowaæ 13 62 1 702 078 w ASO czy mogê braæ BOSH'a np takiego:
http://www.iparts.pl/czesc/przeplywo...280217800.html
Ró¿nica w cenie x2, ale z drugiej strony BMW jest wra¿liwe na nieoryginalne czujniki...
-
Jakie masz wartosci:
Bieg jalowy i zimny silnik
Bieg jalowy rozgrzany silnik
Obroty 3000 na rozgrzanym
Obroty 6000 na rozgrzanym.
Podaj wartosci i zobaczymy.
Sprawdz tez temp. powietrza zasysanego.
-
Mysz wrazie co mam taka przeplywke nowa. Kupowalem w serwisie. Cena okazyjna wiec wrazie co wal na pw.
Pzdr
-
Silnik zimny bieg ja³owy: wska¼nik na INPA lewy HLK 24,25 prawy (LL) 18,5,
na 75st C HLM 30, LL 28,5, czasem jak lewy spada³ poni¿ej maxa to silnik chodzi³ b ³adnie i równo, jak INPA pokazywa³a wykrzyknik silnik siê trz±s³,
3000 obr/min gor±cy LL- 75,75 prawy (LL) 41
na 6000 ju¿ jakie¶ warto¶ci z kosmosu podawa³ (b du¿e)
Do tego zauwa¿y³em ¿e mam uszkodzony czujnik temp powietrza zasysanego - waha³a siê od -35 do +45, na dworze by³o 5,5.
Od razu przep³ywkê zmieniaæ, czy najpierw czujnik temp, czy od razu oba i siê nie bujaæ?
-
Czujnik temp zmien w pierwszej kolejnosci. No chyba ze cena kompletu nie wiele wyzsza.
Najlepiej oczywiscie czujnik i przeplywka.
Wydaje mi sie ze przeplywka tez uwalona bo wartosci powinny narastac liniowo u mnie max to okolo 280 przy 3000 rpm mam okolo 140 na wolnych obrotach okolo 20
Mozesz ewentualnie prubowac przeczyscic i przedmuchac przeplywke. W zadnym wypadku nie dotykaj wnetrznosci przeplywki.
-
Podepne siê pod ten temat tylko ze w m60, od jakiego¶ czasu mam problem z kuleniem i nie równa praca na zimnym silniku, objezdzilem speców ale nikt siê nie chcia³ podj±æ diagnozy, odpi±lem dzi¶ przep³ywke i auto odrazu zaczê³o chodziæ idealnie, rozumiem ¿e to na 100 % przeplywka do wymiany ? i czy mogê parê dni poje¼dziæ z odpiet± do czasu zakupu nowej ?
-
jesli nie masz katalizatorów to mo¿esz je¼dziæ do¿ywotnio, bêdzie to jedynie okupione wiêkszym spalaniem, trudniejszym odpalaniem, mniejsz± czu³o¶ci± na gaz i szybszym zu¿yciem uk³adu wydechowego
-
Dobra a czysci³ kto¶ z was taki przep³ywomierz ? czy w ogóle jest taka opcja ?
-
je¶li przep³ywomierz uszkodzony to mo¿esz go czy¶ciæ w najgorszym przypadku wy¶lesz go do do krainy wiecznego przep³ywu ;)
a przy du¿ej ilo¶ci szczê¶cia przywrócisz mu chocia¿ czê¶æ prawid³owej pracy.
Ps. je¶li czy¶cic to tylko bezdotykowo
-
Nie zale¿y mi ju¿ na nim a chocia¿ warto spróbowaæ, jak siê nie uda to trudno kupie nowy.