-
Błąd Dynamic Drive
Witam
Mam dość nietypowy problem jeśli chodzi o Dynamic drive. Auto po przestoju całonocnym wyrzuca błąd DD ( po przejechaniu około 500/800 metrów). Oczywiście pojazd prosi o zatrzymanie i dojazd do najbliższego serwisu. Po "restarcie" błąd znika i nie pojawia się już w ciągu tego dnia. Jest to o tyle dziwne że później "testując" samochód traktuje go znacznie ostrzej, a żaden błąd nie wyskakuje.
Byłym wdzięczny za jakieś sugestie odnośnie tej sprawy
Ew jeśli ktoś by znał jakiegoś dobrego mechanika znającego się na sprawach 7er w okolicy śląska lub województw ościennych to byłbym wdzięczny podwójne :).
Dziękuje i pozdrawiam
Drato
-
Na początek dolej oleju do zbiornika. W Dynamic Drive jest CHF
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Sprawdziłem, poziom wydaje się ok. Zauważyłem że czasami pojawia się też komunikat o słabym akumulatorze ( auta używam sporadycznie, raz na 4/5 dni) . Czy może on powodować ww. błąd Dynamic drive ?.
Ew czy ktoś z okolić śląska ma czas i możliwość podłączyć auto do kompa i zrobić test DD ? - oczywiście odwdzięczę się za taką pomoc :)
-
To podładuj akusa do 100%, bo słaby akumulator w E65 robi takie cuda że głowa mała.
Jak ja miałem słaby akumulator to pokazywał mi się błąd DSC, po naładowaniu do 100% wszystko ok.
-
Zgodnie z sugestią podładowałem akumulator i dla pewności zrobiłem też małą trasę ( 100 km ) żeby był na 100% załadowany. Niestety błąd dalej pojawia się co jakiś czas - z rana po całonocnej przerwie w jeździe. Oczywiście po restarcie zawsze znika.
No i teraz najważniejsze pytanie - czy taki błąd może być niebezpieczny dla auta i wymaga natychmiastowej naprawy ( inaczej może dojść do poważniejszych uszkodzeń) ? Czy jednak temat może przeczekać do początku wiosny ?
ew. Czy na normalnej stacji diagnostycznej będą w stanie coś sprawdzić ? ( będę dziś jechał ustawić światła i chciałem poprosić żeby zerknęli na całe zawieszenie )
PS. wciąż ponawiam pytanie czy ktoś zna lub poleca kogoś na Śląsku lub w okolicach mającego doświadczenie w naprawie zawieszenia 7er z DD + EDC. Troche boje się że mój dotychczasowy mechanik stwierdzi że "jest ok" ew. zaproponuje wymiany za dziesiątki tys. pln które niekoniecznie będą wymagane.
Pozdrawiam i dziękuje
Drato
-
olej we wspomaganiu sprawdz tez musi byc stan !!!
-
A może po prostu posprawdzaj wtyki przy pompie DD.Nic nie kosztuje,a może coś nie styka,zaśniedziało.Za przednim prawym kołem masz pompe pod nadkolem.
-
Poziom oleju we wspomaganiu jest w normie ( niestety - było by prościej :) ) .
A co do tej pompy to dojście jest od góry ? Czy od strony koła ?
-
Tylko ściągając nadkole dojdziesz do pompy.
-
Czyli taki poważniejszy temat :), rozumiem że żadnej innej opcji nie ma żeby tam zerknąć ?