-
e66 730d 231km
Koledzy autko jak w temacie mam mały problem i nie wiem od czego zacząć.Problem jest z silnikem a raczej z tym co wydostaje się z rury wydechowej :)
Autko śmiga normalnie moc wszystko jest problem pojawia się po dłuższym postoju np na światłach autko zaczyna kopcić na biało-niebiesko wystarczy ruszyć i po kilku sekundach dymnienie ustaje.
Podczasz jazdy nawet bardzo dynamicznej nie puści nawet dymka i teraz tak
odma nowa
turbo po regeneracji dolot czysty
zostają chyba tylko podlewające wtryskiwacze lub uszczelniacze zaworowe tyle że oleju od wymiany do wymiany może 150 dolewam.
Korekcje w ista wtryskiwaczy niby idelane oddał bym wtryski do sprawdzenia ale niestety niema tu nikogo ogarnietego.
Może ktoś miał podobny przypadek?
-
A filtr paliwa ? A tankujesz na różnych stacjach czy na jednej ? Co do regeneracji turbin to mam złe doświadczenia, albo ori nowa albo używana.
-
Filtr paliwa nowy.Turbina poprawnie zregenerowana nowa z aso to nie nowa tylko tez regenerowana :)Nic poza tym złego się nie dzieje auto smiga spalanie w normie.
-
Hmm to może "jeździć i obserwować" :D
-
-
No to znowu przytoczę temat odmy. To, że zmieniłeś odmę, nie ma znaczenia, bo separator wbudowany w silniku jest zupełnie nieefektywny, a każdy 3,0 diesel BMW ma wadę konstrukcyjną, że chleje olej odmą (turbo zasysa).
Ściągnij przednią płytę tuż koło zderzaka i odepnij rurę wchodzącą do intercollera (po stronie turbo). Jak wyleje Ci się olej, to już wiesz skąd Twoja przypadłość.
Prześledź następnie wątki:
http://7er.pl/showthread.php/49022-M57N2-znikający-olej
http://7er.pl/showthread.php/43900-Oil-catch-can
Jutro zrobię tak, żeby zdjęcia były widoczne.
-
Pisałem że dolot czysty owszem w rura ma śladowe ilości oleju norma kolektor suchy jest.zamontowałem nawet ten starszy filterek filcowy zamiast tego wkładu do odmy.
Wszystkie podstawy sprawdzone odpalana nawet bez kolekora ssącego i to samo czyli albo coś z wtryskami albo uszczelniacze
-
Ja bym jeszcze zrobił test obecności CO2, w zbiorniku wyrównawczym, żeby wykluczyć uszczelkę pod głowicą.
Kiedyś już widziałem taki przypadek na tym forum...
Najwyraźniej na wolnych obrotach do cylindra dostaje sie tyle oleju/wody, że kopci, a podczas jazdy proporcja jest tak niska, że nie objawia się to w barwie spalin.
-
tylko kurde płynu nie ubywa ani oleju wszystkie podstawy sprawdzone po 2 razy :( Podmienię wtryski z pewnego auta nic innego mi nie pozostaje
Autem zrobione już tak 30tyś km w tym byłem dwa razy w Polsce i nic zero usterek tak bym to olał ale siara jak się rusza ze świateł a za tobą chmurka :)