-
problem ze zmiana biegów
Witam panowie. JW A5S440Z skrzynia , vin DN46182. Problem zaczął się 3 dni temu. Odpaliłem rano samochód wcisnąłem hamulec , wsteczny ruszyłem , po czym znowu hamulec DRIVE i zgrzyt. Na wyświetlaczu TRANS FAILSAFE PROG. Zgasiłem silnik. Odpaliłem ponownie powoli drive bez gazu z hamulca , jedzie ok. poczym wciasnąłęm powoli gaz i tak jak by szarpało tą skrzynią. Na 3 , 4 , 5 ok , najgorzej jest przy hamowaniu jak redukuje z 2 na 1 przy hamowaniu strasznie szarpie tak jak by hamulec na zero od razu :( zero błędów komputera , olej ok ... konwerter ? Panowie jakieś sugestie ? Dzięki z góry za każdy trop
-
Jak zero błędów? Był failsafe to powinien chyba zapisać się błąd w sterowniku skrzyni.
-
Kolega pewnie sprawdza tylko błędy w sterowniku silnika.
-
Na moje oko, to jeśli inne biegi działają normalnie, w szczególności wsteczny, to elektrycznie powinno być ok.
W pierwszym biegu udział bierze tylko sprzęgło "A" i jeden element na końcu skrzyni, jest to coś co działa na takiej zasadzie jak bendix, łożysko jednokierunkowe które mogłoby przepuszczać zgrzytając przy tym.
Chyba, nie znam się. Kiedyś rozgryzałem jak działa taka skrzynia i są to tylko moje wnioski.
Najlepiej jak by się odezwał ktoś obeznany w temacie, np kolega @hatecraft