-
Panel klimatyzacji
SPrawa jest tego typu nie działa mi klimatyzacja, po długich kombinacjach okzało sie poprostu że mam napel z 2000r a auto z 94, czyli ja mam na jeden czujnik ten jest na dwa czujniki ciśnienia. Podmieniłem od kolegi panel klimatyzacji o numerach 6411 8 372 044 i mi działało elegancko, on miał z 97 roku, zakupiłem na allegro o numerach 6411 8 378 111 z 98 roku i nie działał niestety. odesłałem gościu zwrócił kase sprawa załatwiona.
Teraz znalazłem na olx panel o numerach 6411 8 372 043 z 96 roku praktycznie ten sam numer co odkolegi, dobra cena i wogóle, niestety w razie wypadku gościu nie zgadza sie na odsyłke, czy ta jedna cyferka robi problem ?? dodatkowo bliżej mojego rocznika jest ten panel.
Chyba że ktoś zobaczy temat i sam ma panel do sprzedania to może tu czy też na priw pisać. Ale ogólnie pytanie jest czy ta jedna cyfra robi wielką różnice i czy strace kase.
6411 8 372 044 rok 97 od kolegi działała klima bajera
6411 8 372 043 rok 96 panel od gościa z olx
dla porównania 6411 8 378 111 rok 98 nie działało :)
-
Przerabiałem milion paneli. Tego kwiatu jest pół światu, ale 3/4 nic nie warte. To znaczy warte, ale często trzeba to kodować. Nie kupuj panelu bez możliwości zwrotu. Panel w dobrej kondycji i z gwarancją rozruchową powinien kosztować od 70 do 150 zł z opcją zwrotu bez podania przyczyny. Ja trafiłem ostatnio za 3-cim razem, mimo że numerki się prawie zgadzały i niby wszystko ze sprawnego auta i od sprawdzonego sprzedawcy. Ostatecznie panel, który zatrybił wcale nie miał bliźniaczego z oryginałem nru części.
Mam też panel z 96-97 roku, ale trafiony jest w nim wiatraczek (panel działa, obsługuje wszystko, ale po czasie z braku chłodzenia zaczyna myśleć, że w aucie jest gorąco i schładza, co się da). Jak zreanimujesz wiatraczek (chce kręcić, ale nie ma siły), to Ci go za 30 zł sprzedam. Ładnie wygląda (panel). Z opcją zwrotu pod warunkiem zerowych kosztów po mojej stronie. Pozdro.
-
a dało by sie wiatraczek z tego mojego dać ??
-
"Wszystko będzie działać tylko trzeba go zakodować ....
Do adaptacji będzie potrzebny program NCS-Expert , jest on w pakiecie razem z INPĄ ( dostępny bez problemu w necie)
Krótka instrukcja kodowania:
1. Uruchamiamy Ncs
2 Ładujemy profil Expertenmodus naciskamy ok
3 Pózniej przycisk F1 czyli FG/ZCS/FA nastepnie F3 i wybieramy model naszego auta potem klikamy w opcje "EWS"
4. Zostawiamy tak Ncs
5 Wchodzimy do katalogu gdzie zainstalowany jest NCS katalog "work" i zmieniamy rozszerzenie pliku FSW_PSW.TRC na FSW_PSW.MAN
6. NAstepnie w NCS naciskamy F6 "Zuruck"
7. Naciskamy F4 i wybieramy sterownik IHK
8. Pozniej F2 "Job andern" i wybieramy opcje SG_Codiren
9. F3 "Job ausfuhren" i na tym koniec kodowania
Rezultat?? Klima się załącza nie ma dziwnych szumów w silniku na nowym panelu
"
Czy to jest dobra opcja ?? takiego czegoś sie doszukałem
-
Co powoduje to że wirniczek w panelu klimatyzacji sie nie kręci ??