-
Czyszczenie klimatyzacji
Skąd w e65 przy obiegu zamkniętym jest pobierane powietrze z kabiny? Gdzieś pod schowkiem pasażera?
Kupiłem aerozol do czyszczenia klimatyzacji stad moje pytanie.
Zalecają żeby pojemnik z aerozolem ustawić koło miejsca gdzie powietrze jest zasysane z kabiny do wentylacji, włączyć obieg zamknięty i zdjąć filtry kabinowe.
Przy okazji po co zdejmować filtry kabinowe przy obiegu zamkniętym to nie wiem???
-
Tak, zaciąga w okolicach nóg pasażera. Nie wiem, czemu zalecają zdjęcie filtrów kabinowych.
-
Bo to mokre chyba jest, i żeby czasami nie pomoczyło ich albo coś, ja tak myślę.
-
No właśnie, też tego nie "rozumiem". Po co wyjmować filtry? Przecież taki aerozol, to samo zdrowie. Niszczy wszystkie grzyby. Te w gardle i na płucach też. :bounce:
-
rexman - Filtry sa na wlocie powietrza do układu wiec przy włączonym obiegu zamkniętym nie filtrują i nic sie na nich nie osadzi.... o tym dyskusja.
-
Jak sztann już wspomniał - filtry nie działają przy obiegu zamkniętym, więc nie ma potrzeby ich wyciągać. Później i tak furę się wietrzy. Ja u siebie rozpylałem to wg zaleceń na puszcze - za fotelem pasażera. Po operacji taki był kocił we wnętrzu, że śmiem twierdzić, że nie ma większego znaczenia gdzie puszkę się ustawi ;).
Na marginesie - trochę byłem sceptyczny tym puszkom, ale na szybko przed wakacjami chciałem wnętrze odświeżyć i całkiem sprawnie dała radę. Później dobrze furę trzeba wywietrzyć i chwilę czuć chemią, ale nie jest to jakieś uciążliwe. Plus, w relacji z tymi specyfikami bezpośrednio w nawiewy, jest taki, że cały syf w tapicerce też zostaje teoretycznie zdezynfekowany.