-
Słabe ładowanie
Mam tego typu problem ładowania w aucie wacha sie miedzy 13.8V a 13V przy pełnym obciążeniu na postoju. Według mnie za małe. Alternator 140Ah po kompletnej regeneracji, nowy akumulator 110Ah. Sprawdzałem juz napięcie na wyjściu z alternatora jest takie samo jak na akumulatorze(brak spadku). Jedyne co mnie zastanawia to na postoju mam pobór prądu 6A, czy to jest normalne?
-
Ładowanie wynika z obciążenia, sprawdzałeś na pełnym, czy pustym akumulatorze?
Jaki regulator założyłeś i czy na wirniku były wymienione ślizgi?
Co znaczy pobór prądu na postoju, z wyłączonym autem?
-
Akumulator nówka sztuka co do regulatora to nie powiem(niewiem). Pobór jest z wyłączonym autem
-
6A na wyłączonym silniku to dużo za dużo. Gdyby było 0.06A to jeszcze do przeżycia.
Poczekaj aż auto się uśpi i wyciągaj bezpieczniki patrząc czy pobór prądu spada.
Co do ładowania, czy jego wartość podczas pracy silnika jest taka sama czy zmienia się?
Chodzi mi o odczyt wartości napięcia zaraz po uruchomieniu ZIMNEGO silnika i po tym jak się nagrzeje.
-
Ja miałem problem z ładowaniem w M30B30 też się wahalo w podobnych granicach, dopiero po dopasowaniu innego regulatora napięcia z Audi chyba czy coś ładuje ok 14v cały czas. Znajomy Mechanik mówił że chyba za 4 regulatorem napięcia było dobrze a wszystkie były sprawne.
-
Z tego co się rozejrzałem w temacie do m30 są dostępne właśnie dwa typy regulatorów, 14V i 14,5V.
Ja mam 14V u siebie i chyba będę zmieniał na ten 14,5V.
-
Jak sie nagrzeje to spada do 13V na zimnym podchodzi pod 13.9V. Po jakim czasie powinna zasnąć?