-
Engine Failsafe prog.
Witam. Pacjent to e38 750i
Auto stało kilka dni. Po odpaleniu z bólem, pracowała połowa silnika konkretnie prawa. Odwróciłem się na placu, auto zero mocy.
Nic nie wskazywał obrotomierz. Myślałem ze ako słabe, szybka zmiana i komunikat Engine Failsafe Prog.
Kumpel podleciał z kompem inpa pokazała:
125 switching idling-control or reserve-value
82 DME_R1, DME_L1, CAN error receiving data or wrong version of CAN
81 DME_R2, DME_L2, EGS, ASC CAN - error receiving data
Niestety ja cos namotałem i kolejno wyszło
50 pedal position sensor, basic values of adaption not valid in EEPROM 1
51 pedal position sensor, basic values of adaption not valid in EEPROM 2
125 switching idling-control or reserve-value
Dodam tylko ze przed odpaleniem grzebane było w bagażniku przy module TV i nie jestem pewien czy nie zostały pomylone dwie białe kostki jedna luzem była obok
(o ile to ma znaczenie)
Poproszę o pomoc jak i co zdiagnozować :israel:
-
Ogólnie z tymi błędami Ci nie pomogę. Lecz dodam od siebie, że raz w czasie jazdy zapalił się Engine failsafe prog, ale u mnie auto normalnie jechało po zgaszeniu problem nie powrócił. Po jakimś czasie oddałem auto do mechanika z nierówną praca na zimnym silniku. Problemem były kable a panowie dodatkowo wymienili czujnik położenia wałka na ori:) Pewnie zapisany był stary błąd silnika. Także jak będziesz gdzieś oddawać to uważaj bo mogą naciągnąć. U Ciebie się to stało po dłuższym postoju i obrotomierz leży nic nie wskazuje?
-
Tak obrotomierz ani drgnie
-
zamień czujniki położenia wału korbowego, są dwa takie same na obudowie konwertera skrzyni ASB. zobacz wtedy czy zmienila sie praca silnika tzn z lewej na prawą strone.
-
To było pierwsze co zrobiłem, Nic nie zmieniało pracy silnika. Pracuje jedna strona
-
a sprawdzałeś bezpieczniki silnikowe? są 30amperowe w takiej kostce. Są one umieszczone na podszybiu obok lub pod sterownikami DME. Silnik reaguje na pedał gazu? Kiedy miałem te błędy które masz Ty rozkodował się sterownik przepustnic i musiałem adaptować od nowa, natomiast silnik nie reagował na pedał gazu wogóle. Były tylko po odpaleniu wolne obroty, natomiast silnik pracował normalnie na 12 cylindrów.
-
Jeśli chodzi o te pod małą klapka na podszybiu to sprawdzałem. Natomiast w komorze gdzie są sterowniki nic nie sprawdzałem. A adaptacje pedału gazu ja przypadkowo zresetowałem.:doh:
-
dodatkowo skasowałeś adaptację w sterowniku EML50 pedal position sensor, basic values of adaption not valid in EEPROM 151 pedal position sensor, basic values of adaption not valid in EEPROM 2125 switching idling-control or reserve-valuenatomiast pozostały błąd wskazuje na brak komunikacji pomiędzy sterownikami poprzez magistralę CAN. Sprawdź może na sam początek stan komputerów ECU i wtyczek do nich prowadzących.
-
OK. dzis to sprawdze i dam znać
....
Wszystko wygląda ok. Zadnych spalenizn ani wody