-
Odpowietrzenie chłodnicy
Witam.
Dzisiaj wymieniłem chłodnice w mojej e65 i auto przegrzewa sie. Jest jakaś procedura odpowietrzania układu chłodzenia? Po odkręceniu starej chłodnicy wyleciało może z 2 litry płynu a w zbiorniczku nie ubyło nic. Zauważyłem że wszystkie węże są gorące za wyjątkiem tego po lewej stronie, jest jakby pusty.
-
Odkręcasz korek od zbiorniczka, odpalasz auto i jak zacznie z górnego otworka stale przelewać (bez przerw), to układ jest odpowietrzony.
Wygląda na to, że masz jakiś zator. Ja jak u siebie upuszczałem płynu przy wymianie termostatu, to zeszło wszystko ze zbiorniczka.
-
Odpowietrzenie chłodnicy
Przed wymiana wszystko wydawało się w porządku, auto się nie przegrzewało, z dmuchawy leciało ciepłe powietrze itd. Zdziwiłem się ze po odkręceniu chłodnicy płyn ze zbiorniczka nie zszedł, ale pomyślałem ze tak ma być bo pompa wody nie pracuje. Niestety po wymianie chłodnicy z nawiewów leci zimne powietrze, z Górnego otworka raz leci raz nie ( gdy zacząłem uciskać tego zimnego węża po lewej stronie chłodnicy, leciało więcej i cześciej), a płyn osiąga temp 110 stopni
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
110*C to w sumie jego normalna temperatura. W silnikach N62 termostat otwiera dopiero przy 105 *C
-
A w jakim celu zmieniałeś tę chłodnice ? Masz lpg ?
-
Zmieniałem bo stara się rozszczelniła. Nie mam lpg
-
-
-
Dzięki wszystkim za porady[emoji6] w końcu udało mi się odpowietrzyć układ[emoji41] Trochę pojeździłem, odkręciłem korek spustowy na 5min, zakręciłem ponownie, przejechałem z 15km i patrzę a tu zbiornik pusty [emoji16] potem weszło mi 8 litrów płynu i już jest wszystko Ok [emoji6]
-
8 litrów to nieźle ....Mała rzecz a cieszy. Dobrze ,że ogarnięte.