-
Mruga kontrolka oleju
Dzisiaj poza wymianą oleju w skrzyni zabrałem się za mycie silnika (mam gdzieś wyciek ze wspomy więc chcę go zlokalizować). Nie chciałem lać wszystkiego wodą na myjni więc czyściłem wszystko psikaczem ze środkiem do mycia silników, pędzelkiem i zraszaczem, ale jednak gdzieś przedobrzyłem, bo mruga mi teraz kontrolka (taka czerwona konewka) oleju. Raczej jestem dobrej myśli, bo pompę dokręcałem nie dalej jak 2-3 tygodnie temu a poza tym kontrolka zachowuje się dość "nieracjonalnie", czyli raz się ledwo żarzy, raz pali non stop a raz gaśnie i nie ma to kompletnie związku z obrotami czy obciążeniem silnika. I teraz pytanie - co mogłem zalać ? Gdzie jest ten czujnik umiejscowiony ? To jest to ustrojstwo co jest na misce od oleju silnikowego od spodu ?
-
Pytanie zasadnicze: Czy sprawdzałeś stan oleju? :D Czujnik poziomu oleju jest umiejscowiony na dole miski olejowej obok korka spustowego. Płyn jest dość agresywny dlatego warto sprawdzić wtyczkę ew. ją wyczyścić i sprawdzić czy pomogło.
-
Nie no, poziom oczywiście że sprawdzałem, jest ok :) Poczekam aż wszystko trochę przeschnie i jak mruganie nie przejdzie, będę się najwyżej martwił.
PS: Ale tak się zastanawiam na "chłopski rozum"... Jak czujnik ciśnienia może być w misce, skoro tam chyba ciśnienia nie ma...
-
bo w misce jest czujnik poziomu oleju hehe
zlokalizuj czujnik ciśnienia i sprawdź wtyczkę :)
-
Ok, a ta "olejarka na desce" oznacza niski poziom czy niskie ciśnienie ? Wie ktoś może gdzie jest czujnik ciśnienia w M60 ?
-
Olejarka oznacza niskie ciśnienie oleju.
Czujnik jest na obudowie filtra oleju.
-
To by się zgadzało, bo te okolice najintensywniej szorowałem właśnie :)
-
Odpisuję dla potomnych - przeczyściłem wtyczkę czujnika i jej okolice po czym problem zgodnie z przewidywaniami ustąpił :)