Witam wszystkich. Mam pytanie odnosnie rodzajow zawieszenia w f01. Jakie ten model posiada zawieszenie ? Pneumatyke czy zwykle tak jak e65 ? Pozzdrawiam
Wersja do druku
Witam wszystkich. Mam pytanie odnosnie rodzajow zawieszenia w f01. Jakie ten model posiada zawieszenie ? Pneumatyke czy zwykle tak jak e65 ? Pozzdrawiam
Po czy poznać jakie ma ? Ja akurat wolałbym zwykłe. Czy po przyciskach przy skrzyni ?
każde zawieszenie ma regulację pracy, dodatkiem jest dynamic drive z którym były problemy w początkowych latach.
Poznać chyba można po dodatkowych kabelkach na kielichach amortyzatorów w przypadku pneumatycznego zawieszenia nie wspominając już o wyglądzie samego amortyzatora.
Kjwilk kazde ? To czyli nie ma f01 ze zwykla zawiecha ?
Jest zawieszenie zwykle i z regulowaną EDC. Pneumatyka do poziomowania na tyle wystepuje w f02. Nie jest tak jak w Audi A8.
Wersja EDC wystepuje jako normalna i sport. Amortyzatory z regulowana twardoscia sa raczej trwale.
Wersję gołą chyba będzie ciężko trafić.
Amortyzatory EDC mozna regenerowac.
tak jak wspominałem każde F01-02 ma regulacje tłumienia drgań opcją jest dynamika, po lifcie nie ma trybu normal jest za to comfort + i eco, tutaj nie ma poduszek jak w s czy a8
Nie bójcie się pneumatyki, bo raz, że jest to trwałe, a dwa, że nawet przy zwykłym zawieszeniu oryginalny amortyzator i to bez Dynamic Drive to koszt ponad 3.000zł. Dzisiaj się takie rzeczy raczej regeneruje, a różnica w kosztach między pneumatycznym i zwykłym nie jest jakaś mega uciażliwa.
W e65 jest nieco taniej, ale tam i tak najprostszy amorek tani nie jest, bo oryginał opiewa na 1.700zł/1400zł. W mojej najgrubszej wersji z Adaptive Drive amor to koszt 3.800zł / 6.500zł. Mówię o nowych oryginałach. Jasne jest, że oddam to do regeneracji, albo kupię zamiennik za połowę tej sumy (3.000zł do mojego na tył).
Do E65 745 zwykły amor tył Sachs (czyli ori) to około 400zł. Więc jednak różnica jest.