-
[ wnetrze] Webasto
Witam,
moja pieknosc posiada Webasto. Nie mam jeszcze instrukcji wiec probuje wyglowkowac sam... jesli ktos moze zweryfikowac moje przypuszczenia:
- wchodze na monitorze w opcje Aux Heating/Ventilation
- mam tam Timer1 i Timer2 - wydaje mi sie, ze 1 jest do grzania a 2 do przewietrzania
- i wydaje mi sie :), ze czas ktory jest na timerze to godziny i minuty z zegara (a nie np. czas trwania)
Pewnie przekonam sie jutro rano, bo ustawilem timer na 6:20.
I kolejne pytania :)
- z czego webasto jest zasilane? Paliwem? Bo chyba nie pradem?
- ja rozumiem, ze heating czyli grzanie podgrzewa mi oprocz wnetrza silnik?
-
Jestes pewny ze masz Webasto ?
Przelacz jezyk na niemiecki - i zerknij czy masz aktywna funkcje "Standheizung" - jezeli tak to masz Webasto.
Mowie tak - bo e38 ma tez funkcje przewietrzenia - z timera - a to inna bajka.
-
Hmm, raczej jestem pewien, mam nalepke Webasto w komorze silnika;
jak wlacze Aux Heating to robi sie cieplo i cos buczy (na postoju)
Przewietrzanie mam jako osobna opcje, a jak pisalem, timery sa 2.
Aha, co do Webasto - mam na klimatroniku przycisk REST - nie wiem co oznacza, ale sie nie zalacza...
-
Czyli masz Webasto.
A do wczesniejszego pytania - tak - zasilane jest paliwem - i ogrzewa tez silnik.
Maz do niego tez pilota ?
-
Nie, pilota nie mam, chociaz jutro odbieram drugi kluczyk, moze przy nim... ale watpie.
-
A podpowie ktos co to ten REST?
I czemu moze sie nie zalaczac?
-
Rest - to ogrzewanie ciepłem z nagrzanaego silnika -gdy np wychodzisz na chwile do sklepu włączasz Rest i ogrzewa wnętrze ,aby po powrocie było miło :D .Działa na nagrzanym silniku.
-
Ciekawe czy kiedys inzynierowie BMW przestana mnie zaskakiwac.... :)
Wielkie dzieki za info, czuje sie madrzejszy ;)
-
Witam
Czy ktoś może mi udzielić porady jak działa WEBASTO w E32. Mam takowe i wiem ze z komputerka na panelu srodkowym ustawia sie przyciskiem ZEIT, ale co dalej to juz niestety nie wiem. Przez chwilę jak grzebalem ( bo w końcu podpialem nowy akumulator do Webasta - w bagażniku) to Webasto pod maska zaczelo cos krecic - chyba jakis wiatraczek cieczy ale niestety nie grzalo. Jak zrobic aby grzalo?
Dzieki wielkie za odpowiedzi
Chester
-
Hmmmm,
czy Webasto potrzebuje dodatkowego akumulatora?
Z tego co wiem, zasilane jest paliwem ale wiatraki chodza przeciez na prad.
I chyba korzystaja z aku tego samego co reszta urzadzen.
Ja wlasnie tak sobie zafundowalem rozladowanie aku :)
Ustawilem Webasto na grzanie timerem i przyszedlem po 20min.
Wszystko cieplutkie ale auto nie chcialo zapalic, za malo pradu.
I tu np. przydalo by sie, zeby wiatraki dzialajace z Webasto tez korzystaly z paliwa a nie pradu.