-
Gaśnie , brak ładowania
Jakiś czas temu auto zaczęło mi gasnąć, po zgaśnięciu odpalał tylko na gazie i to po bardzo długim kręceniu. Wymieniłem kopułkę, palec, cewkę, świece i przewody wymienione z pół roku temu. Ogólnie silnik pracuje dobrze, nie ma żadnych problemów.
Teraz zauważyłem, że jak zgaśnie to przy próbie odpalanie nie zapala się kontrolka ładowania (brak wzbudzenia alternatora) i zapalanie wygląda jak napisałem wyżej, ale jeśli odłączę cienki przewód od rozrusznika (od elektromagnesu) i podłącze go z powrotem do rozrusznika to wszystko wraca do normy, kontrolka ładowania się zapala i auto odpala od kopa. I tak do następnego zgaśnięcia.
Teraz pytanie czy ma to coś wspólnego, jakiś przekaźnik albo coś, czy może poprzedni właściciel porobił jakieś obejścia i teraz coś się psuje.
Auto E32 753iL M30B35 211KM z EML i tempomatem
-
Który rocznik tego rydwanu?
Sugeruję sprawdzić tzw starter relay - K1. Skrzynka bezpieczników pod maską, pierwszy przekaźnik w lewym, górnym rogu.
POMARAŃCZOWY w lewym, górnym rogu.
-
Rocznik to 89 (w papierach 92).
Przy następnej sytuacji sprawdzę ten przekaźnik.
Dziś zauważyłem, że jak gaszę silnik kluczykiem i kontrolka ładowania mrugnie to odpali normalnie, a jak nie mrugnie to przy próbie odpalenia nie ma już ładowania.
-
Po kilku zgaśnięciach wiem trochę więcej, mianowicie problemy z ładowaniem nie mają nic wspólnego z gasnieciem.
Dzisiaj zgasł mi na podwórku i mogłem trochę pogrzebać. Wykręciłem świece i była mokra co sugeruje brak iskry, sprawdzam iskrę i okazuje się, że jest. Wkręciłem świece i chciałem zobaczyć czy działa przepustnica i auto o dziwo odpaliło.
Tak myślę, że cewka musi czasem nie dostawać sygnału i nie daje iskry, ale nie wiem jak to sprawdzić, co za przewody idą do cewki.
-
Sprawdz bezpueczniki na wszystkich kablach plusowych od aku sa tam takie plytkowe bezpieczniki na kablach
-
te bezpieczniki pod kanapą? pod maską wszystkie OK.
-
na kablach czerwonych od aku idz reka po nich tam beda bezpieczniki takie w ksztaucie blaszki
-
ok, jutro sprawdzę, na razie dzięki
-
od akumulatora odchodzą dwa plusy, jeden cieńszy idzie gdzieś tunelem środkowym i ma tan bezpiecznik i jest OK, drugi kabel gruby idzie prawym progiem gdzieś i na nim nie ma bezpiecznika,
ogólnie poczyściłem klemy bo źle wyglądały i zobaczymy ci bedzie,
-
ten bezpiecznik moze wygladac ok a bedzie mial mikropęknięcie i nie bedzie laczyl