-
Brak kontroli trakcji
Witam
Mam problem w e38 97' 2.8 benzyna. Otóż od jakiegoś czasu nie działa mi DSC. ABS działa normalnie, natomiast kontrola trakcji świeci się i nie reaguje na przycisk wyłączający (wymieniałem na sprawny-nic nie dało). Wymieniałem również moduł ten za schowkiem pasażera na nowy-również to nic nie dało.
Proszę o pomoc! proszę również podawać propozycje co mogę sprawdzić, możliwe że to zrobiłem tylko zapomniałem napisać.
-
Zapomniałeś podłączyć auto pod konkretny komputer, który prawdę Ci powie.
-
Obstawiam linkę do przepustnicy kontroli trakcji.
W przedlifcie przepustnica jest na linkę i przed nią jest druga przepustnica do blokowania(dla kontroli trakcji).
Podłącz komputer i sprawdź błędy w ABS to się dowiesz co jest faktycznie powodem.
Kontrolka trakcji przy DSC może świecić też z powodu czujnika kąta skrętu.
-
Ta przepustnica przy odpalaniu powinna robić kontrolny ruch? Bo u mnie właśnie ona tylko drgnie na milimetr(tak jakby nie mogła) i nic się nie dzieje.
-
tak powinna sie zamknac całkowicie i otworzyc
-
to ona tego nie robi. To znaczy, że ona jest walnięta czy co?
-
Pociągnij za linkę, która ją ciągnie.
Zdarzało się, że się zrywały. Jeśli będzie zerwana, to od strony pancerze będziesz mógł ją wyjąć.
Sprawdź też czy opaska metalowa na gumie dolotu nie jest obrócona tak, że jej zamek blokuje ruch przepustnicy
-
sprawa załatwiona już jakiś czas temu. Znawca znalazł przyczynę. Był nią pęknięty przewód biegnący z mostu do modułu. Teraz działa :)
-
a mógłbyś coś więcej napisać? Jaki to przewód i w którym miejscu jest pęknięty i gdzie dokładnie go szukać? Też walczę ze swoją kontrolą trakcji...
-
Dzięki Aban !:thumb:
Mam identyczny przypadek.
Czy to przewód od czujnika impulsów prędkościomierza?