Witam. Potrzebuje zrobić dynamiczne oczyszczanie filtra czastek stałych. Będę do tego potrzebował złącza diagnostycznego i najlepiej programu DIS po polsku. Czy wie ktoś może które złącze wybrać, żeby przyszło z dobrą wersją programu?
Wersja do druku
Witam. Potrzebuje zrobić dynamiczne oczyszczanie filtra czastek stałych. Będę do tego potrzebował złącza diagnostycznego i najlepiej programu DIS po polsku. Czy wie ktoś może które złącze wybrać, żeby przyszło z dobrą wersją programu?
Po pierwsze, ani DIS, ani ISTA nie występują w wersji Polskiej.
Na temat interfejsów było już kilka tematów na forach co warto, a czego nie warto kupować
Tutaj masz jak wywołać regeneracjęw DIS:
Załącznik 8123
Nie próbowałem tego włączać u siebie, ale przypuszczam, że to jest właśnie włączania regeneracji manualnie. Oczywiście zrobić to trzeba albo na hamowni, albo gdzieś na dobrej dwupasmówce.
Złącze kupiłem za 100zł na allegro z inpą. Fługo się nie zastanawiałem który - brałem nie ten najtańszy, choć dzisiaj chyba cena mi ma nic wspólnego z jakością. DIS znajdziesz w necie bez większego wysiłku.
Z tego co pamiętam to jest tylko informacja czy jest regeneracja konieczna czy nie(lub wymuszona).
Samo wymuszenie następuje odpowiednią procedurą w "service function"
DIS odchodzi już do lamusa. Lepiej poszukać ISTA Rheingold. Nie trzeba bawić się z wirtualną maszyną itp., a śmiga to na zwykłym kabelku OBD
MIałem pytać co i jak z tą ISTĄ, ale znalazłem wpis cursora:
"ISTA to aktualny program stosowany w ASO BMW. ISTA D to program do diagnostyki. ISTA P do aktualizacji sterowników oraz kodowania.
ISTA Rheingold to modyfikacja ISTA D, która umożliwia pracę na zwykłym interfejsie OBD"
To tak dla informacji, żeby nie szukać czegoś, co później nie chce działać.