Dlaczego najlepszy, najdroższy olej Liqui Moly spełnia jedynie najstarszą normę LL98
Próbuję znaleźć logiczne uzasadnienie dla tytułowego pytania. Przykładem będzie olej Synthoil Energy 0W40.
Posiadam BMW e63 650i oraz e60 530d z usuniętym DPF. Zbliża się termin wymiany oleju i zacząłem rozglądać się za produktem który mógłbym wlać do obu aut. Przejrzałem ofertę firmy Liqui Moly, która poprawnie klasyfikuje swoje produkty na syntetyczne, technologia syntetyczna, półsyntetyczne i mineralne. Rozwinąłem najwyższą półkę produktów syntetycznych i mój wybór padł na wspomniany Synthoil Energy 0W40. Jako ciekawostkę dodam, że olej tej lepkości dostępny jest tylko w niemieckiej dystrybucji, w polskiej wersji strony znajdziemy jedynie 5W40 oraz 0W30, nie wiem dlaczego... W każdym razie jest to olej najlepszy bo w wąskiej grupie prawdziwych syntetyków, najdroższy w ofercie, normy jakościowe nowoczesnego oleju ACEA A3/B4, API CF/SM, dlaczego zatem spełnia najstarszą normę producenta LL98 ? Czy są to względy jedynie ekologiczne ? Zważywszy na to, że oba moje auta są bez filtra cząstek stałych, uważam, że byłby to doskonały środek smarny dla tych silników.
Proszę o wasze komentarze.