-
M30B35 nie odpala.
Witam wszystkich,
Ostatnio mam problem z moim samochodem. Rano odpaliłem, ruszyłem w stronę stacji benzynowej. Zgasiłem, zatankowałem i autko już nie odpaliło.
Z tego co sprawdzałem:
- iskrę jest,
- przewód doprowadzający paliwo do listwy wtryskowej, po odkręceniu opaski i delikatnym podważeniu śrubokrętem, sika paliwem,
- jak się parę razy pokręci silnikiem, to z rury wydechowej śmierdzi paliwem,
- czujnik położenia wału korbowego ma 600 omh.
A autko dalej nie odpala.
Na początku, zaraz po awarii, parę razy zakaszlał przy odpalaniu, ale nic więcej, teraz już nawet tego nie robi.
A na jakiś tydzień przed tym wydarzeniem, autko na benzynie schodziło do ok. 500 obr./min.
Mam założony gaz (ale to chyba nie ma nic wspólnego bo po odpięciu komputera od gazu nic się nie zmienia).
Co to może być?
-
Odpal awaryjnie na gazie zobacz czy zapali
-
Regulator ciśnienia paliwa
-
Sprawdziłeś czy paliwo dochodzi do listwy i iskrę, ale nie sprawdziłeś czy wtryskiwacze chodzą. W sekwencji lpg w przypadku awarii sterownika gazu, nie działają wtryski PB, przynajmniej w Stagu tak jest. ( Przy montażu lpg przecinasz kable od wtrysków i "przechodzą " one przez sterownik lpg.) Spalił mi się kiedyś bezpiecznik od lpg i samochód zgasł. Sprawdzałeś też wąż z paliwem zasilający listwę, sprawdź jeszcze raz kręcąc rozrusznikiem czy leci paliwo. W układzie paliwowym utrzymuje się ciśnienie długi czas, podwarzając przewód mogło sikać paliwem wcześniej "nabitym" przez pompę jak samochód działał jeszcze.
-
A więc tak:
- niestety mam zablokowaną możliwość odpalania awaryjnego na gazie,
- sprawdzałem przyjście paliwa w momencie kręcenia (ale dla pewności jutro sprawdzę jeszcze raz),
- niespecjalnie wiem jak mam sprawdzić czy wtryskiwacze działają (jeszcze jutro spróbuję go pokręcić i wykręcę świece zobaczymy czy będzie mokra)
- a apropo regulatora ciśnienia paliwa, to czy istnieje jakiś sposób poza wymianą żeby sprawdzić czy działa?
-
Odnośnie sprawdzenia braku paliwa w cylindrach to ściągnij dolot i niech ktoś ci pryska w przepływkę jakimś samostartem a Ty kręć i zobacz czy łapie. Jesli będzie łapało to na 90% paliwo tam nie dociera.
Regulator możesz sprawdzić wpinając ciśnieniomierz (manometr) na zasilaniu (przed regulatorem). Zobaczysz jakie ciśnienie trzyma układ, a tym samym regulator.
-
Pokręć - wyciągnij świece obojętnie jaką, jak mokra - regulator, wtryski w tym silniku są ciężkie do zabicia. Ja stawiam na regulator.
-
Dziękuje wszystkim za pomoc :)
Wymieniłem regulator i auto, zagadało :D
Jeszcze raz wielkie dzięki.
-
regulator kupiłeś nowy czy uzywany ?
-
Może ktoś skorzysta.
Regulator można sprawdzić kompresorem.
Podpiąć wąż z kompresora w miejsce przyłączenia do listwy wtryskowej. Zwiększamy ciśnienie i obserwujemy czy nigdzie regulator nie przepuszcza, aż do 2 bar. Powyżej 2 bar powinno powietrze uchodzić powrotem. Ustawiając kompresor minimalnie poniżej 2 bar (regulator nie puszcza jeszcze) robimy podciśnienie w tym najmniejszym przyłączu (np ustami) i regulator powinien puszczać powrotem.