M62 przed liftem - zbyt wysoka temperatury p³ynu ch³odzenia
Witam,
Wiem, ¿e temat wa³kowany wiele razy, ale nie znalaz³em dok³adnie takiej samej sytuacji jak u mnie.
Jaki¶ czas temu "rozpru³a" mi siê ch³odnica, wymieni³em na oryginaln± u¿ywan± (nie osobi¶cie). Po zalaniu p³ynem i wstêpnym odpowietrzeniu silnik zacz±³ siê przegrzewaæ (do 120 stopni). Wszelkie próby odpowietrzania ma³o co da³y bo zbi³o to tylko temperature do ok 116.
Ostatnie odpowietrzenie robi³em wg instrukcji TIS (prze³±czyæ na zap³on, w³aczyc temperature na max, nawiewy na minimum, odkrêcic korek i ¶rube do odpowietrzania i laæ p³yn a¿ nie bêdzie laæ siê z odpowietrznika) - efekt by³ taki ¿e w zbiorniku wyrównawczym p³yn ju¿ siê praktycznie przelewa³ a z odpowietrznika nie sz³o nic, poziom siê nie zmienia³. Pomy¶la³em ¿e to mo¿e wê¿yk do odpowietrzenia siê zatka³, ale po przedmuchaniu okaza³o siê, ¿e jest ok.
Zauwa¿y³em, ¿e po rozgrzaniu auta do ok. 115 stopni ch³odnica jest ciep³a tylko na górze - dó³ jest ch³odny.
Aha - pompa dzia³a bo po przygazowaniu czuæ ¿e ci¶niene w wê¿ach ro¶nie.
S³ysza³em ¿e to mo¿e byæ termostat ale przed wymian± ch³odnicy nic takiego siê nie dzia³o - poprostu ciek³o z ch³odnicy ale temperatura by³a ok.