Jakie problemy mogę napotkać przy wymianie popy wody w M73N ? Kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenie i może co¶ doradzić ? może jaki¶ opis co trzeba rozebrać żeby się od niej dobrać itp. Z góry dzięki.
Wersja do druku
Jakie problemy mogę napotkać przy wymianie popy wody w M73N ? Kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenie i może co¶ doradzić ? może jaki¶ opis co trzeba rozebrać żeby się od niej dobrać itp. Z góry dzięki.
Lekko nie będzie. Musisz zdj±ć koło pasowe. Kup również nowe ringi na rury chłodzenia, które id± nad blokiem z pompy do kanału z tyłu. Chyba, że masz w pompie nowej.
Robiłem to z silnikiem na stole I powiem, że fabryczna pompa strasznie siedzi...
Koło pasowe, odkręcasz te ¶ruby po obwodzie, potem dużo wd40 I zbijesz drewienkiem lub gumowym młotkiem.
Uważaj na ¶ruby pompy, bo jeżeli uszczelka pu¶ciła I lało na nie płynem chłodniczym, mog± się pozrywać, bo pięknie rdzewiej± plus kontakt stal/aluminium. Delikatnie dokręć, przód, tył, potem wd40, poczekaj I próbuj. Jak na aucie zerwiesz to albo silnik out, albo pas przedni.
też prawda, aż się prosi o wymianę uszczelniacza z przodu, żeby nie rozbierać dwa razy.