-
Wyłączająca się klima
Witam.
Nabilem ostatnio klime w mojej 730d 2000r. Przed nabiciem slabo chlodzila. Dobili mi ok 450g czynnika. Klima zaczela lepiech chlodzic, ale przy upale 34 st. Sama sie wylacza po kilku sekundach. Pochlodzi przez moment i dmuchz powietrzem z dworu. Wentylator chodz. Jak wylaczy sie zimny podmuch to zlychac w okolicy nog pasarzera jakies burczenie, cos jakby sie jakax pompa przytkala. Przy otwartej masce widac, że kompresor sie zalącza a po chwili wyłącza.
Co może być przyczyna?
Czy może to być zaduża ilość czynnika? Tak na chlopski rozum jak tak gorąco jest to gaz się rozpręża i rośnie cisnienie w ukladzie.
-
Za dużo czynnika, niedrożny układ,zapchany osuszacz,czujnik ciśnienia,niesprawny wentylator itd.. Może być sporo przyczyn takiego stanu rzeczy .Odwiedź serwis klimy gdzie wiedzą co robić a nie tylko potrafią "dobić" czynnik :)
-
Wentylator śmiga aż milo. Kurcze mam problem z inpa pod win 8 i nie mogę sprawdzić czy błędów nie wywala
-
Podjedź do speców od klimy niech zobaczą co się dzieje z ciśnieniem .
-
Btw. Ile powinno byc czynnika w dieslu po lifcie?
-
uj mnie w 740 d jest 700 g , na przodzie koło chłodnicy masz naklejkę z ilością czynnika w twoim układzie
-
E38 98-01 R134a 670-690 g ; olej PAG100 PAO68 130-190 ml.
-
Dobić się nie da,najpierw trzeba wyciągnąć stary czynnik i wytworzyć próżnie,skoro nabili 450 gram czynnika jest zbyt mało,powinni dać wydruk z maszyny.
-
Mi tak zrobili w norauto.. Zamiast wyciagnac stary czynnik i zrobic proznie to oni dobili tylko czynnik.. fakt chlodzilo spoko ale po nastu km. rozszczelnil mi sie uklad bo bylo za wysokie cisnienie...
Fachowcy powinni wszystko wyciagnac z ukladu, zrobic proznie, i napelnic czynnikiem wraz z olejem.
Ps. juz nigdy nie pojade po nic do Norauto, tam nie ma mechanikow tylko sa zwykli pracownicy ktorzy odkrecaja srubki pokazane na instrukcji danej naprawy a wogole nie uzywaja mozgow.. Nie wiem moze tak jest tylko w moim miescie.. Oby...
-
Wlasnie w Norauto robilem