-
temperatura m52
witam , ostatnio podczas upałów temperatura w ukrytym bc pokazywala mi 100 - 110 stopni, wydaje mi sie ze to duzo choc wskazowka nie wychylila sie poza pion . jaka jest optymalna temp. pracy dla tego silnika? zimą pozywalo okolo 85-90 stopni. pozdrawiam
-
Przerabiałem ten sam temat. Po wymianie chłodnicy problem jak ręką odjął. Wcześniej temperatura 92-100 a po książkowe 86-90 (silnik M60). U Ciebie powinno być 92-95 jeśli dobrze pamiętam. Pozdrawiam.
-
Witam.
U mnie M52TU w upały czy nie auto ma 94-96 stopni - miasto i trasa,
oczywiście podczas przyspieszania temp spada na chwilę.
Wskaźniki miają pion w tolerancji 75 - 115 st C. Więc przy 110 st wskazówka jest w pionie, ale temp zbyt wysoka i nie czekaj aż się wychyli na czerwone pole.
może zafajdana chłodnica... może jakoś przeczyścić ją... a termostat ok? otwiera się ?
-
czyli jednak za bardzo sie grzeje.. termostat działa , był wymieniany razem z pompą wody rek temu. jak skutecznie sprawdzic visco?
-
Dla pewności sprawdź czy dolny waż chłodnicy po stronie pasażera jest ciepły jak auto sie zagrzeje. Termostat masz nowy. Ale czy sprawny. Sprawdzenie nic nie kosztuje. ;)
-
Samo zagrzanie dolnego węża jeszcze o niczym nie świadczy do końca bo chłodnica może być zamulona w połowie i chłodzenie będzie nie wydolne.
-
Zgadza się... ale przynajmniej powinno wykluczyć opcję wadliwego termostatu jakby co...
-
wiec tak waz dolny ciepły jest . wisco mozna było reka zatrzymac na cipełym silniku , zregenerowałem je dolewajac oleju , teraz wieje jak wsciekły ;-) ale dalej trzyma ponad 90c, zastanawiam sie czy sa jakies odkamieniacze do chłodnic?
-
ponad 90 st jest ok.
ponad 100 nie jest ok ;)
-
ok to zostawiam tak , dzieki za pomoc ;-)