-
E38 montaż szyberdachu
Witam furumowiczów :) dzisiaj nabyłem roztrzaskaną e38 bez silnika, skrzyni i paru gratów za 100 euro ;)
Berzowe wnętrze w stanie igiełka, z telefonem, nowszym panelem klimy i paroma fajnymi gadżetami które chciałbym przełożyć do swojej e38 która ma czarne wnętrze.
ALE DO RZECZY !
roztrzaskana ma działający szklany szyberdaszek... moja niestety nie ma, ale wpadłem na szalony pomysł wycięcia wielkiej dziury w dachu i po prostu włożenie szyberka do mojej ;) ALE .... nie jestem wariatem, więc chce zapytać ludzi mądrzejszych ode mnie czy takia szalona operacja jest w ogóle możliwa ?
Zdaje sobie sprawe że trzeba będzie wyciąć dziure w dachu, ale co dalej ? czy są jakieś mocowania w wersji bez szyberka ? czy może lepiej ciąć i wspawać cały dach ? ;)
-
Dach pełni bardzo ważną funkcję konstrukcyjną w samochodzie. Na pewno nie przekładaj całego , bo bardzo osłabisz konstrukcję co może być kluczowe w razie wypadku. A co do rzeźbienia w dachu, to można by spróbować wyciąć dziurę i nadspawać większy wycięty element z szyberdachem ale wątpię by ktoś zrobił to na tyle estetycznie żeby nie było widać co było kombinowane i pewnie ciężko będzie ze spasowaniem wszystkiego pod podsufitkę itd...
-
na forum jest jedna e38 która miała "wymieniany " dach z zwykłego na taki z szyberdachem.. ale pozostawie to bez komentarza.
-
samo wycięcie dziury w dachu nie załatwi tematu.Nie jest to do zrobienia po prostu.Nie przykleisz uszczelki bo nie będzie do czego.Nie przykrecisz całego szybra bo tez nie będzie do czego.W gre wchodzi tylko ciecie po słupkach całego i wstawianie kpl.ALE to pozostawiam tez bez komentarza.......
-
Dlatego też napisałem że pytam ludzi mądrzejszych od siebie ;) mi sie wydawało że jeżeli wytne dziure na wymiar i wstawie uszczelke to sam szyber wystarczy włożyć i po sprawie, aczkolwiek nie wyciągałem/widziałem nigdy jak to jest tam zamontowane więc wolałem zapytać ;)
a aż taki zdesperowany nie jestem żeby ciąć i spawać cały dach ;)
Mimo wszystko dzięki za opinie.
-
Też nie posiadam u siebie szyberdach, a bardzo lubię tę opcje. Swego czasu także zagłębiałem się w to czy da się go dołożyć. Lecz niestety jedyne racjonalne wyjście to kupno auta z dodatkowym oknem.
-
Też nie mam. Ale widzę w tym jeden plus :) Nie ma problemów z przeciekaniem no i zapychaniem kanałów odpływowych,