Witam znajomy mi powiedział że w iście można zrobić test sprawności dpf ale nie mogę tego znalezc. Znalazłem to gdzie pokazuje ciśnienie i temperatury ale nie mogę nigdzie znaleźć tego testu. Orientuje się ktoś gdzie tego szukać?
Wersja do druku
Witam znajomy mi powiedział że w iście można zrobić test sprawności dpf ale nie mogę tego znalezc. Znalazłem to gdzie pokazuje ciśnienie i temperatury ale nie mogę nigdzie znaleźć tego testu. Orientuje się ktoś gdzie tego szukać?
Sama informacja o ciśnieniu potrafi powiedzieć o stanie DPF
No właśnie niby wszystko ok bo na wolnych było coś koło 8. A praktycznie co drugi dzień rano mi przeciaga biegi tak do 2500 obrotów i jak się zatrzymam to tłumik strzela z gorącą więc wnioskuję że zaczyna wypalac. Już nie wiem mimo że na weekendy robię dłuższe trasy więc powinien się wypalic. Żadnych błędów nie mam , dlatego chciałem ten test przeprowadzić . A czy to możliwe że auto przez jakiś czas po zagrzaniu przeciaga trochę biegi a nie wypala dpfa?
Przeciąganie biegów to może być też kwestia samej skrzyni biegów.
Silnik łapie właściwą temperaturę? Termostaty sprawne?
Tak sprawne wymienione temperatura 90st. Cały czas trzyma jak już się zagrzeje. Tylko że przeciaganiu biegów towarzyszy to trzaskanie w tłumiki po wyłączeniu auta. Już sam nie wiem.
kolega ma e60 530D i mówił mi że podczas wypalania DPF podczas jazdy w trasie komputer sam zrzuca jeden bieg niżej i podnosi obroty na 25 do 30 min. ;)
strzelanie wydechu to normalne jak stygnie :)
No tak tylko strzela wydech tylko wtedy co przeciaga obroty. Bo to dziwne że chyba wypala co drugi dzień i nie ma żadnego alarmu od dpfa.