-
1 załącznik(ów)
Witam,3 mce temu mialem problem z wchodzeniem skrzyni w tryb awaryjny i bledem Pressure Controller EDS3 - rozebralem dół skrzyni, wyciagnalem zaworki EDS i MV ktore wyczyscilem (sprawdzilem podlaczajac pod akomulator [wszystkie cykały]) , sprawdzilem okablowanie skrzyni i czy komputer skrzyni pod maską nie ma zimnych lutów (poczyscilem wtyczki) blad zniknął na 3mce. Lecz od ostatnich 2tyg zaczalem czuc jak skrzynia zmieniala biegi z 3 na 4 lekkie przeciagniecie i odwrotnie przy redukcji z 4 na 3. Wszystko to w zaleznosci z jaka jechalem predkoscia a odczuwalne to bylo bardziej przy mniejszych predkosciach czyli jezdzac w miescie gdyz w trasie nie bylo to odczuwalne.
Pare dni temu pojawilo sie nowe dziwne dzialanie pracy skrzyni a mianowicie jakby auto sie slizgalo, czyli czasami na postoju wrzucajac D czy R auto stalo w miejscu a obroty rosly, lub delikatnie jechalo ale z takimi przerwami jakbym nie dodawal gazu a noge na pedale mialem caly czas w tym samym miejscu i obroty silnika bylo slychac a auto nie przyspieszalo, czyli takie poslizgi.
Wczoraj skasowalem bledy byly takie:
Dodam jeszcze ze mialem bledy Przepustnicy co moze powodowac wadliwe dzialanie skrzyni jesli sie nie myle?
oto błędy:
117 DK-Potentiometer
110 Throttle-valve potentiometr 2
103 monitoring Computer funktion
Edytuj posty!
-
Zaczynając od najmniej problematycznych:
- podmień komp skrzyni
- podmień całe sterowanie
Niestety, poślizg skrzyni to zły znak. STALL oznacza poślizg na sprzęgła - albo spadek ciśnienia, albo poważniejsza awaria...
-
1 załącznik(ów)
hatecraft na sasiednim forum piszą mi ze wszystko to moze byc spowodowane bledami wlasnie od przepustnicy czy to moze miec jakiś wpływ? Całe sterowanie czyli płyte mam uzywke z innej e38 z silnikiem 3.5l lecz bez Vanosa o ile pamietam. W zasadzie wszystko to działo sie w tej kolejnosci:
Jezdzilem i wyskakiwal mi ENGINEFAILSAFE ale nic sie z autem nie działo, nie mialem kompa pod reką wiec nie mogem sprawdzic i tak jezdzilem przez dwa tyg gdzie czasem wyskakiwal komunikat ENGINEFAilSAFE, lub nie zalezy od fochu autka... pozniej czulem lekkie poslizgi gazu no i pod koniec juz wlasnie takie mocniejsze poslizgi i w zasadzie autko bardziej buczalo niz jechalo ale nie chcialem dodawac gazu bo myslalem ze to przez skrzynie i nie chcialem zeby jakos mocno szarpło wiec pomalu dojechalem do garazu.
Jak juz podlaczylem kompa to bledy mialem jak wyzej, po ich skasowaniu pojechalem w kolo komina sie przejechac i po chwili znowu odczuwalne bylo slizganie sie, bledem zadnym w skrzyni nie syplo a w silniku zapomnial kolega sprawdzic bo sie spieszyl, wiec moze to wszystko jest spowodowane wlasnie zła praca przepustnicy i reakcji na gaz?w zasadzie te bledy skrzyni wystapily tylko raz a przeciez powinny co najmniej kilka razy skoro jezdzilem i auto dziwnie chodzilo
-
rozkrecilem przepustnice umylem zlozylem, wlaczylem samochod i ogolnie silnik pracuje ok ale znowu po chwili wyskoczyl blad skrzyni a wczesniej wrzucilem na D i na poczatku jechal na puszczonym gazie do przodu pozniej juz nie chcial a jak dodalem gazu to Getribe... i zaczal jechac juz do przodu w awaryjnym.
-
Ja mialem uslizg (ruszała dopiero po przekroczeniu 3tys obrotow) do wymiany sprzeglo hydrokinetyczne..
Za drugim razem mialem duzy uslizg i zaraz za nim zniknely wszystkie biegi - do wymiany pompa olejowa skrzyni
Dodam ze ja mialem (nie pamietam jakie) 4 bledy skrzyni kiedy mialem uszkodzona przeplywke.. Szarpala przy redukcji i czasem wchodzila w tryb awaryjny.. Po zrobieniu przeplywki chodzi super i bledow niema..
-
Charzun jakie koszta naprawy poniosles robiac asb?