-
Gaśnie za każdym razem
Temat niby jakiś czas temu załatwiony, ale jednak nie. Mam uwalone czujniki ABS, mam EML, mam ASC. Samochód dostał nowy przekaźnik od silnika ( rok albo dwa temu ). Kiedy mam wsadzony bezpiecznik od klimatyzacji, abs, za każdym razem jak uruchomię auto po paru sekundach gaśnie i potem odpalam normalnie i jadę, aż do następnego wyłączenia silnika. I tak w kółko. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać? Jak nie ma bezpiecznika, to nic takiego się nie dzieje.
-
Napisz jaki to numer bezpiecznika i który rok auta.
-
Yaz, bezpiecznik nr 29, rocznik auta 1989 -bede wdzieczny za pomoc.
-
Może ci przekaźnik robi zwarcie ? ja bym go sprawdził.
-
Skoro to bezpiecznik od klimy to może gdzieś w elektryce masz zwarcie ?
-
Przekaznik od czego? Z poczatku myslalem,ze to wina przekaznika od silnika, ale to nie to.
-
Bezpiecznik 29 zabezpiecza kilka przekaźników.
Można metodą eliminacji je posprawdzać i potwierdzić lub wykluczyć ich wadliwe działanie.
Najłatwiej zacząć od tych dostępnych pod maską.
Przekaźniki normalnego K21 i szybkiego K22 biegu wiatraka klimy.
K33 - przekaźnik Motronic klimatyzacji
Trzy powyższe są pod maską, w małej puszce z przekaźnikami.
http://bmwe32.pxd.pl/gallery/pic896/...5098714987.jpg
K19 - przekaźnik kontroli kompresora klimy (mój faworyt), znajduje się za osłoną głośnika, we wnęce na nogi kierowcy. TUTAJ pokazana jest jego lokalizacja.
K8 - przekaźnik pompki wody /rozmrażania przedniej szyby (jest w skrzynce z bezpiecznikami pod maską)
http://bmwe32.pxd.pl/gallery/pic991/...5011524428.jpg
Zacząłbym o tych sprawdzeń. Jeżeli nie przyniosą rezultatu, będziemy szukać dalej.
-
Wow! Pieknie dziekuje, jutro wezme sie za to.
-
Yaz, zbieram na remont blacharski, ale slabo mi idzie. Jutro losowanie lotto, czy moglbys wyslac mi liczby, ktore wygraja? Bardzo by mi pomoglo ;) wszystko dziala jak powinno, mam klime alleluja :))))) przekaznik byl spalony, ten kolo servotronika... Strzal w dziesiatke!
-
Musiałbyś wytłumaczyć mi zasady tego lotto, bo ja z tego to noga jestem. Chociaż paradoksalnie elektryka jest moją słabą stroną, a czasem coś się uda. 😏
Także i w tym lotto może dopisze szczęście początkującego.
Cieszę się, że auto działa i odzyskałeś klime. Zapewne przyda się na nadchodzące upały.