-
Tylne koła leżą
Witam mam mały problem z zawieszeniem z tyłu jest sztywne trzyma się drogi nie pływa nic z tych rzeczy.Ale tylne koła leżą nie są równo jak przednie tylko się tak pochylają i wygląda jak rozkraczona co może być do wymiany?? i czy da się w jakiś sposób podnieść tył w mojej 7 mam dużą butle w bagażniku zatankuje do pełna jeszcze ktoś usiądzie z tyłu i strasznie siedzi tył chciał bym ją trochę podnieść.P.S problem dotyczy modelu e38
-
E38 ma miękkie zawieszenie i tył bardzo siada pod obciążeniem. Normalna sprawa w tym modelu - to auto do wożenia dupska a nie gratów ;) A minimalny negatyw kół jest o ile się nie mylę również normalny w e38 - gdy u mnie się uważnie przyjrzę, to też tak to wygląda.
-
Tylne koła w e38 są po kątem ,a ,że Ci siadają to wina starych sprężyn.
-
Zle mnie zrozumieliście koła są mocniej pochylone niż w e38 przygladałem się innym e38 a ja nieworze żadnych gratów tylko mam zawsze zaatakowane do pełna 80l i benzyny pół zbiornika ktoś usiądzie z tyłu i juz siedzi że koła się chowają w błotnik a poprostu w jakiś sposób bym chciał ją deczko podnieść żeby tył się wyrównał z przodem jakieś sprężyny ale nie bardzo wiem od czego a w e38 ustawia się kąty z tyłu?
-
Jedż na geometrię i wszystko się wyjaśni.
Tak w e38 z tyłu ustawia się kąty i zbieżność .
Tak jak pisałem ,jak auto za mocno siada to sprężyny do wymiany i nic innego nie wymyślisz.
-
Zgadzam się z kolegą wyżej. Jeśli Twoje E38 siedzi wyraźnie niżej niż inne pod obciążeniem, to już będzie raczej wina sprężyn. (ale jeszcze zobacz jak zachowują się inne, bo naprawdę bardzo siadają... z resztą, zobacz jaką niską ładowność ma ten model w dowodzie, i pomyśl jak miękkie ma zawieszenie - przejedź się dla kontrastu E46 :> ...) Myślę, że geometrię trzeba by bardzo konkretnie spitolić, żeby była aż taka różnica, więc szczerze wątpię żebyś miał tak ustawioną.
-
W pierwszej linii sprawdź sprężyny i geometrię. Jeśli sprężyny się już kończą, to chyba nie uda się ustawić prawidłowych kątów (przy zbyt ściśniętych sprężynach). Możesz sobie wstawić wzmocnione, jeśli masz dużo dodatkowych gratów w bagażniku i wozisz znajomych, którzy przesadnie lubią pączki. U mnie podobny problem był po wymianie sprężyn. Nawet pusta za nisko stała (pomimo, że fabrycznie tył i tak jest trochę bardziej "schowany" niż przód). Pomogło dołożenie podkładek.
-
Podepnę się pod temat.
Czy w e65/66 też wina leży po stronie sprężyn?
-
Jeżeli masz zwykłe amory, to czemu nie. Jeżeli masz samopoziomujące się zawieszenie, to czujniki poziomowania mogą wariować.
-