-
szyba przednia, wymiana
Witam
Zbieram informacje nt. wymiany szyby czołowej na nową.
Proszę o podzielenie się doświadczeniami osoby, których pojazdy pozytywnie przeszły taki zabieg.
Pytania:
Czy jest sens powierzać usługę wymiany typowym mobilnym warsztatom (auto będzie miało korektę lakieru - stąd usługa ma być dokonana u lakiernika)?
Czy lepiej zatargać auto na lawecie do ASO?
Przejrzałem instrukcję wymiany, zebrałem info nt. potrzebnych dystansów, (szybę i wszystkie potrzebne cześci dookoła zamówiłem w ASO) - wygląda na to że trzeba włożyć sporo staranności
i mam lekką obawę że ktoś to zrobi po swojemu a nie jak przewidzial producent - potem będą szumy powietrza bo osadzi za głęboko, coś sknoci z ogrzewaniem lub czujnikiem deszczu itp.
Nie mam zaufanej osoby która by mogła to nadzorować.
Dzięki za wszelkie uwagi.
-
Witaj nie dawno dość wymieniałem szybkę u Siebie koszt do e38 z paskiem zielonym / solaryczna / z podgrzewaniem plus uszczelki 1000zł we Wrocku z Pilkingtona
Szyby do BMW kształtują sie od 600 do 1200 zł
Nie warto brać taniej bo szybko się rysują/ pękają
Zabieg nowy klej + uszczelki - wszystko gra
Aso- sory koszt będzie kosmos chyba że Cię stać- ale uważam że Pilkington czy NordGlass to renomowane firmy i robią dobrze
-
Ja zrobiłem u siebie w piątek w nordglass w Warszawie podgrzewana z miejscem na czujnik deszczu i zielonym pasem plus hydrofobizacja 995 zł za wszystko. Oczywiście nowy klej uszczelki itp. Jestem bardzo zadowolony, Panowie z nordglass podeszli do sprawy profesjonalnie. Szyba nie szumi względem starej porysowanej z odpryskami- nie muszę podkręcać radia podczas jazdy powyżej 140 km/h ;)
-
Tylko Pilkington , Nordglass to szajs:joyous:
Na forum jest temat dotyczący wymiany szyb y , wystarczy dobrze poszukać.
-
Ile w sumie jest dystansów pod szybą. Chodzi mi o te kwadratowe i okrągłe nr 5 i 9 na rys.
http://www.realoem.com/bmw/pl/showpa...diagId=51_2124
Głownie rozchodzi mi się o nr 9, bo wiem że na pewno są potrzebna przynajmniej 2 szt., a podają 1 szt. Pzdr.
-
Nr 9 ma być na pewno 2 szt , a nr 5 3szt ,albo 5 szt.
-
Podsumowując:
3 sztuki na wszelki wypadek NR 9
5szt NR 5
Górna uszczelka szyby
Tyle wystarczy i niczego więcej nie trzeba dokupować jesli mowa o wklejaniu szyby czolowej w E38?
Oczywiscie klej tak samo, ale to osobna sprawa.
-
Ja jeszcze wymieniam podszybie z oczywistych względów. Dzięki za podpowiedź.
-
No tak podszybie rowniez trzeba nowe wraz z dolną uszczelką, ale to i tak sie zaklada po montażu szyby.Fajnie, ze temat powstał i wszystko opisane czarno na białym.
-