-
coś puka przy hamwaniu
Witam. pisze tu ponieważ nie mam juz pomysłu(sił) co może być nie tak w moim aucie a mianowicie mój problem polega na tym iż coś puka przy hamowaniu z prawej strony. jest to dość dziwne zjawisko ponieważ puka tylko w dwóch momentach przy bardzo lekkim dotknięciu hamulca(zapalenie się świateł stop) lub przy końcowej fazie hamowania gdy auto już praktycznie stoi. byłem już z 3 razy na stacji diagnostycznej na której wyszło że mam delikatny luz na łączniku stabilizatora. Szczerze nie jestem przekonany do takich stacji w moim mieście wiec pojechałem do mechanika który potwierdził że jest delikatny luz i wymienił oba łączniki(nic się nie zmieniło) i przy czym sprawdził resztę zawieszenie oczywiście nic nie znalazł. nie mam już pomysłu co może być nie tak;/ może ktoś z was przerabiał juz coś takiego? a korzystając z okazji mam jeszcze jeden mały problem z ogrzewaniem a dokładnie gdy kręcę sie po mieście wszystko jest ok ale tylko wyjade za miasto zaczyna lecieć zimne powietrze nie ważne ze ustawie temp na 32stopnie i tak leci zimne ale gdy tylko włącze nawiew "odmrażania" szyby leci gorące że nie idzie wytrzymać w samochodzie...prosze o pomoc
-
stawiam na luzny zacisk,lub klocki.A sprawdzałeś jak jest jadąc do tyłu ?? Może masz luźne te gumki co zacisk na nich się przesuwa.
-
tez stawiam na zacisk lub klocki tylko jak to sprawdzić ? miałem taka sytuacje ze zmieniałem klocki z przodu i przez jakiś czas było cicho az do momenty bardzo gwałtownego hamowania i do tej pory puka:/ dzisiaj sprawdzę czy puka gdy jade do tyłu
-
Zdjąć koło i ręką poszarpać trochę za zacisk i czymś za klocki. Niedawno zmieniałem dla człowieka w fordzie łączniki z przodu i pojechał na badania. Na badaniach wyszło, że lewy łącznik ma luz :P Oczywiście nowy luzu nie miał. Ot takie to badania.
-
bede miał dostęp do garażu to sprawdzę te luzy na zacisku. mam jeszcze jedno pytanko:) potrzebuje namiary na kogoś kto zajmuje sie regeneracja amortyzatorów(nie nagengast) kiedyś ktoś się tu ogłaszał...
-
Sprawdź w zacisku blaszkę separacyjną czy jest sprężysta i dobrze zapiera się o klocki. Według info serwisowej, powinno się ją wymienić co 2 wymianę klocków. Ona może powodować, że klocki dostają wibracji i w pewnych momentach, może to się objawiać właśnie stukaniem. Oczywiście sprawdź również samo dokręcenie całego zacisku.
-
sprawdziłem zacisk klocki i jedyne co znalazłem to luźna osłona tarczy którą przykręciłem ale to nic nie pomogło;/ ktoś ma jeszcze jakieś pomysły??
-
dzisiaj znalazłem coś jeszcze tylko nie wiem czy to ma akurat jakieś znaczenie a mianowicie luz na drążku środkowym kierownicy czy to może być przyczyna pukania?
-
Właśnie odpowiedziałeś sobie na pytanie. Pzdr.
-
dziękuje i postaram się to zrobić jak najszybciej a czy ktoś mi pomoże w sprawie ogrzewania ??