-
wysokie obroty
Witam,jestem w trakcie ogarniania mojej ślicznotki e65 745 benzynka z 2004r. Bylem u mechanika wymienić slynna rurkę i cieknacy waz do wspomagania kierownicy, oba problemy udało się rozwiązać.
Ale zapytałem go o wysokie obroty,problem jest następujący,na postoju obroty są w granicach 1000-1100 czyli według mnie bardzo wysokie, ale gdy wrzucę D i nogę trzymam cały czas na chamulcu obroty są w granicach 800.
Podłączyłem auto pod kompa i nic nie znalazł aż w końcu system mu się zamulil i nie daliśmy rady znaleźć przyczyny...
Orientuje się może ktoś jaka może być przyczyną?
Jeżeli ktoś operują taka wiedza,chętnie wysłucham.
Z góry dziękuję za pomoc
-
Miałem podobnie, u mnie był źle ustawiony rozrząd z jednej strony.
-
Ja mam odwrotnie :p U mnie obroty na postoju są w granicy 500 wydaje mi się ze trochę za niskie.
-
Jak masz 500 na zegarach, to jest wszystko tip top.
-
Mechanik przypuszcza że mogą to być dwa takie małe silniczki zamontowane na bloku silnika,nie mam pojęcia jak one się nazywają, ale według niego może da je się na nowo wczytać w auto i powinno być dobrze,a jak nie to silniczki do wymiany,ale to jeszcze się okaze,najpierw musimy dobrze podłączyć auto pod komputer i sprawdzić wszystko czy napewno się nie myli...co wy o tym sądzicie, możliwe to???
-
Te dwa silniczki to siłowniki Valvetronica. Jeżeli nie masz błędów z czujnika położenia wałka mimośrodowego (czujnik Valvetronic) ani na Banku 1 ani na Banku 2, to silniczki na 99% są dobre. Jeżeli po odpaleniu auta obroty falują, a silnik nie może się "zdecydować" jakie obroty są dla niego dobre, to masz objawy identyczne co ja, a u mnie tak jak mówię, rozrząd był źle złożony. Ktoś coś dłubał, założył blokady na wałki ssące i wydechowe, ale nie ustawił (do tego zdaje się też są jakieś blokady) Vanosów w pozycję 0 i taki jest tego efekt.
TUTAJ masz diagram z tymi częściami.
-
Damned no właśnie tak trochę skaczą te obroty na początku,wygląda to tak jakby jedna minute po odpaleniu obroty spadły,na początku myślałem ze silnik po prostu się nagrzewa i spada z obrotów,ale się dzieje jakoś tak dziwnie jakby spadały do 500 i znowu wskakiwały do 800-1000...wiec to może być to co u ciebie...a jak podlaczylismy pod komputer to mechanik właśnie sprawdzał te Valvetronici tylko nie mógł wejść w nie głębiej zeby dokladnie je sprawdzic...W piątek robie u niego duży przegląd i od razu będzie sprawdzał to jeszcze raz,także zobaczymy czy to te Valvetronici czy tak jak mówisz rozrząd.Ale dzięki za rade juz wiem co mam mu podpowiedziec.W piątek się odezwe i zobaczymy co to było...Pozdrawiam