-
Diagnostyka dpf
Witam pomóżcie w prawidłowym zdiagnozowaniu dpf od jakiegoś czasu znaczyło mi przybywać oleju w silniku nie są to jakieś duże ilości ale postanowiłem znaleźć przyczynę, padło na dpf ponieważ jeżdżę nadystansie 18km do pracy codziennie i silnik czasami nawet się nie zagrzewa gdy dojeżdżam na miejsce. Wnioskuję więc ze oleju przybywa przez to że przerywania przerywam proces wypalania. Więc tak wczoraj włączyłem temperaturę silnika z ukrytego menu i jadąc do domu miałem 87stopni Max ale praktycznie cały czas obwodnica 70km/h, dojezdzajac pod dom spadła do 84stopni. Nie wiem czy to coś niepokojącego sprawdzę nastemnym razem bo może auto po prostu się jeszcze nie zagrzało, ale do rzeczy podlaczylem iste wczoraj i znalazłem opcję żeby zregenerować lub wymienić na nowy, oraz wszedłem w sterownik silnika i pokazało ze ostatnie wypalanie było 384km temu temperatura przed kat 113℃ a przed dpf103℃, ciśnienie 8.99 mbar wszystko to na wolnych obrotach i temperatura silnika 70℃. Jakie testy musze przeprowadzic jeszcze zeby stwierdzić stan filtra? Na weekend pewnie będę robił większą trasę to zrobię wymuszone wypalanie z 2 razy. Czy jest opcja w iscie która pokazuje Ilość sadzy w dpf?
Auto e65 3.0d 2008f
-
Czy to normalne ze przejechałem 18km i temperatura silnika była Max 79℃ później spadła do 69℃ (pod koniec trasy kiedy wjechalem w teren zabudowany) dodam że na dworze 4℃ i jechałem obwodnica praktycznie ze stalą prędkością nie przekracAjac 2000 rpm.
-
Jezeli nie osiaga min 86-88 stopni to termostat do wymiany.
-
W poniedziałek osiągnęło 87 ale jak wyjechałem na moją ulicę i zaczęłem hamować silnikiem to spadło poniżej 80. Tylko zastanawia mnie czy to normalne ze sa takie wachania temperatury miałem wcześniej passata i jak doszło do 90℃ to już tak zostało, fakt nie było cyfrowego wyświetlacza i dokładnie nie wiem jaka była temperatura, ale wskazówka stała w miejscu.
No i sprawa chyba rozwiązana dzisiaj podczas godzinnej jazdy temperatura wachala się między 79℃ a 84℃ więc termostat do wymiany później regeneracja dpf może się uda go uratować.
Dużo przy tym roboty? I czy trzeba kodowac coś?
Edytuj posty!!
-
Właśnie przerabiałem temat, bo u mnie auto też się nie chciało zagrzać więcej, niż 85st.C i to nawet przy ostrym pędzlowaniu po 200km/h na autostradzie. U mnie mimo, że temperatura nie zostawała osiągnięta, to regeneracja dpf zachodziła. Resztę masz w wątku: http://7er.pl/showthread.php/13597-N...778#post483778
U Ciebia natomiast, skoro przybywa Ci oleju, to regeneracja się załącza, ale nie jest zakańczana z powodu braku warunków.
Na moje oko przerywasz regenerację. Zostanie ona przerwana, a komputer pokazuje tylko ukończone regeneracje. Puść się w dłuższą trasę (min. 50km ciągiem gdzieś krajówkami, albo jakąś inną trasą szybkiego ruchu) i sprawdź odczyt regeneracji. Mi DIS 17km po regeneracji pokazuje opór 6,9mbar na wolnych obrotach (ostatni odczyt).