[ elektryka] telefon, lusterka, wycieraczki
Witam!
Kolejne pytania i problemy:
1. Lewe lusterko nie podgrzewa w ogóle (prawe działa, odmraża w moment) Bezpieczniki? Który?
2. Mam zwykłe wkłady lusterek a chciałbym fotochrom. Co muszę zrobić???
3. Jak sprawdzić czy mam sensor deszczu??? Polewanie nie działa a na szybie przy uchwycie lusterka niby coś tam jest.
4. Potencjometr wycieraczek na 1 biegu mi nie działa. Nie zmienia szybkości ruchu ramion wycieraczek.
5. Telefon NOKIA HSE-X6A. Gdzie kartę wsadzić? Telefon ogólnie działa, świeci ale nie da rady dzwonić.
Re: telefon, lusterka, wycieraczki
Ad.1. Nie koniecznie bezpiecznik. U mnie np kabelek od ogrzewania lusterka był odłaczony od szkła. Trzeba wyjąć wkład i sprawdzić. A bezpieczniki to mozesz profilaktycznie wszystkie sprawdzić. Nie ma ich az tak dużo a walnięty będzie widać ;)
Ad.2. Potrzebujesz wkłady z fotochromem (dość droooogie ;) ) i poza tym chyba jest potrzebna też instalacja do lusterek.
Cytat:
Zamieszczone przez adam.waszczyszyn
Witam!
Kolejne pytania i problemy:
1. Lewe lusterko nie podgrzewa w ogóle (prawe działa, odmraża w moment) Bezpieczniki? Który?
2. Mam zwykłe wkłady lusterek a chciałbym fotochrom. Co muszę zrobić???
3. Jak sprawdzić czy mam sensor deszczu??? Polewanie nie działa a na szybie przy uchwycie lusterka niby coś tam jest.
4. Potencjometr wycieraczek na 1 biegu mi nie działa. Nie zmienia szybkości ruchu ramion wycieraczek.
5. Telefon NOKIA HSE-X6A. Gdzie kartę wsadzić? Telefon ogólnie działa, świeci ale nie da rady dzwonić.
ad 2. Musisz wymienić wszystkie lusterka (z wewnętrznym włącznie - ono steruje zewnętrznymi). Lusterka fotochromatyczne mają inne mocowanie szkła.
ad 3. Sensor deszczu jest pod lusterkiem i działa na załamanie promieni świetlnych (podczerwień) zatem przełączasz wycieraczki w poz. 1 i teoretycznie powinno działać (polewaj na ten czujnik). Jak nie działa - komputer i odczyty błędów - może coś wykaże.
ad 4. Sprawdzałeś na postoju czy w czasie jazdy? Jeśli masz czujnik deszczu, to ten potencjometr chyba reguluje czułość a nie częstość włączania wycieraczek.
Co do pierwszego pytania - trzeba sprawdzić, czy dochodzi napięcie na matę.
Na piąte nie odpowiem, nie mam telefonu.... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez adam.waszczyszyn
ad 2. Musisz wymienić wszystkie lusterka (z wewnętrznym włącznie - ono steruje zewnętrznymi). Lusterka fotochromatyczne mają inne mocowanie szkła.
Znaczy się muszę wymieniać całe lusterka zewnętrzne?
Moje wewnętrzne środkowe lusterko ma fotochrom (same się ściemnia)
Może ja mam instalacje na fotochrom zewnętrzny skoro w środku jest fotochrom?