Witam,
Ostatnio uslyszalem dziwne dzwieki wydobywajace sie z nawiewow - takie delikatne swiergotanie. Czy to sa oznaki wybicia jakichs tulejek silniczka. Czy mial ktos taki problem i jak sie dostac do dmuchawy? Czekam na jakies info.
Pozdrawiam
Gilu
Wersja do druku
Witam,
Ostatnio uslyszalem dziwne dzwieki wydobywajace sie z nawiewow - takie delikatne swiergotanie. Czy to sa oznaki wybicia jakichs tulejek silniczka. Czy mial ktos taki problem i jak sie dostac do dmuchawy? Czekam na jakies info.
Pozdrawiam
Gilu
Mialem ten sam problem. Silniczek swiergotal strasznie i czasami dzialal a czasami nie. Elektryk powiedzial ze komutator siada. Nie ciackalem sie kupilem nowa dmuchawe i zamontowalem. Musisz wymontowac zbiorniczek wyrownawczy i poodkrecac kilka srubek i masz caly silniczek. U mnie sie trzymal na opasce zaciskowej. Troche czasu mi to zajelo ale juz nie mam problemu :)
Uwaga!
Cierpliwosc i spokoj beda wymagane :cool:
Tak. nalezy odkrecic blache na 5 srubek 7mm ktora jest pod maska na grodzi. Pozniej plastik na spinki i opaske ktota trzyma silnik i dwa wiatraki. Sprawa nie trudna i czesta niestety. Pociesze Cie ze w E38 trzeba deske rwac :/
Jesli ktos ma to prosze o instrukcje wyjecia tego silnika dmuchawy. Moze byc info na PW lub na e-mail.
Pozdrawiam
http://bmwe32.masscom.net/johan/wipe...mechanism.html
Tu masz info jak wyciagnac mechanizm wycieraczek ale zobaczysz jak dojsc do silniczka.
Pozdro
Zgadza sie. Tomahawk podrzucil extra link.
Tylko nie musisz wyciagac podszybia i mechanizmu wycieraczek. Wyjdzie tak. Jest troche motaniny, ale demontowac mechanizmu nie trzeba :]
Mam jeszcze jedno pytanie - czy jest roznica miedzy wentylatorami do auta z klima i bez klimy??
Pozdrowka
Nie. Roznicy nie ma