-
problem ze skrzynią e32
witam :) mam problem ze skrzynią automatyczną w 730i V8, mianowicie - czasami gdy zblizam sie do skrzyżowania skrzynia wyrzuca na luz i po wyjsciu jak dam gazu to jest bez biegu i nagle jest szarpniacie - zaskakuje bieg. Dzieje sie tak tylko przy małych predkościach. Jaka może być przyczyna? z góry dziękuje:)
-
Uszkodzenie mechaniczne kosza, sprawdź czy jak wrzucisz 1 zamiast D to będzie ruszał od razu.
-
Zacząłbym od sprawdzenia ilości oleju. Spotkałem się z podobną sytuacją-nie trzymał lock-up(czy jakoś tak) w kole hydrokinetycznym. W W-awie załatwili sprawę -remont koła 650zł.
-
tylko lock-up raczej załącza się przy większych prędkościach, stałych obrotach, niskim obciążeniu a nie przy starcie :)
-
U mnie w skrzyni manualnie mogę wrzucić tylko 2,3 i 4 potem juz mam D. Dodam ze nie zawsze tak się dzieje, z regoly gdy jest zimno i dopiero ruszam, po przejechaniu kilkunastu km juz jest ol
-
Spróbuj więc ruszyć z dwójki, według mnie to typowe uszkodzenie skrzyni powstające np. przy wrzuceniu D przy wysokich obrotach silnika.
-
na dwójce jest ok, więc jaka jest przyczyna tego wyrzucania biegu?
-
Mechaniczne uszkodzenie wewnątrz skrzyni. Nie zapudrujesz tego choć ja w range roverze jeździłem tak przez rok zanim miałem czas na wymianę, aż sobie przycisk z blokady usunąłem żeby nie musieć go wciskać. Każde zatrzymanie skrzynia na 1 a jak już ruszył to D i jeździł normalnie do kolejnego zatrzymania. Ogólnie albo kupujesz uzywana skrzynie sprawdzona na innym aucie albo regenerujesz. Zakup pewno między 500 a 1500 naprawa pewno między 2 a 3 tysiące.
-
Kolega ma raczej racje. drobny remont lepiej zrobić za wczasu jeśli pozatym skrzynia chodzi ok. Mam 5hp30 na części ze sprawnym koszem który potrzebujesz-jak coś to pisz pw.(tylko trzeba sprawdzić czy to ten sam kosz-budowa było bardzo podobna )
-
dzięki koledzy, bede myślał co z tym zrobić, jak coś to bede pisał :)