-
kolektor ssący 730 e38
Witam. Mój problem polega na uszkodzonym wężu płynu chłodniczego zaraz za kolektorem ssącym. Do pierwszego łączenia dostane się bez problemu lecz wąż ten gdzies się zawija i do dolnego punktu już nie dostaję. Pomyślałem że sciągnięcie kolektora coś pomoże a przy okazji wymienię odmę wyczyszczę go oraz wymienię uszczelki. Czy ma ktoś może jakiś schemat lub też dokładnie wie jak odkręcic kolektor i mogłby mi przekazać trochę wiedzy żebym zrobił to sprawniej i szybciej? Z góry dzięki wszystkim za pomoc i czekam na jakies wskazówki:)
-
-
Własnie wszystko ok porozpinalem elektryke dokladnie tak jak na zdjeciach plus lpg poniewaz posiadam. I teraz kwestia jak sciagnac ta rurke z wtryskiwaczami. Poniewaz gdy odkrecilem wszystkie śrubki (tak mi się wydaje) które trzymają tą rurke (zdjecie 10) i wszystkie cewki rozpięte to jednak to nie chce ruszyc do góry...
-
Sprawć czy na pewno wszystko odkreciłeś ?
Jeśli tak to szarpnij energicznie do góry i powina zejść...( ja tak robiłem)
A jak nie to wypnij zasilanie paliwa do listwy i spróbuj odkrecić kolektor wraz z listwą.
-
Wlasnie troche za slabo to szarpalem. Jutro wystartuje do tego i mam nadzieje ze to pusci.
-
Polecam jeszcze wymiane oringów na wtryskach paliwa, (koszt nie wielki)
-
Jesli polecasz to jak juz sie z tym uporam to poslucham twojej rady i oczywiscie wymienie:)
-
Kolego bawarczyk88i masz dostęp do tych stosunkowo nie drogich jak to określiłeś Oringów ? Bo za 1 sztukę pierścienia uszczelniającego typu O, wymiarów 7,52X3,53 trzeba zapłacić ok 16 zł licząc wymianę kompletu w M60 8szt dolnych, no i przy okazji jak ktoś uważa ich wymianę za uzasadnioną to 8 szt górnych wychodzi blisko 250 zł. Więc koszt jakiś już tam jest.
Pozdro
-
ja przy wymianie uszczelek kolektora nie wyjmowałem wtrysków właśnie z obawy uszkodzenia oringów. Odłączyłem tylko kostki od wtryskiwaczy i przewody zasilające benzynę i wyjąłem kolektor razem z wtryskiwaczami i rurką.
-
Oringi można kupić w sklepie, który zajmuje się sprzedażą uszczelek. Koszt niewielki.