-
Drzwi się nie zamykają
Hello
Panowie czy ktoś się może spotkał z problemem takim że....
Nastały jak widać wielkie mrozy (-2) i już pojawił się problem, polega na tym że jak otworzę drzwi (obojętnie które) to one nie chcą się potem zamknąć, mogę walić i walić i nic. Po prostu ten zamek który jest w drzwiach nie zatrzaskuje się, a trochę lipa jeździć z otwartymi....
Co tu można na to zaradzić?
-
Rozebrać i zakonserwować zamki:biggrin:
-
Nie pamiętam jak to jest...jak zdejmę tapicerke to są na wierzu czy trzeba głębiej grzebać?
-
Najlepiej wyjąć zamki (lekko przechlapane) i wyczyścić a potem dobrze przesmarować. Sprawdzić mocowanie osłon plastikowych . Po takim zabiegu spokój na długo :)
-
Nie musisz rozbierac tapicerki. Wstaw auto do cieplego garazu na kilka godzin. Kup multismar w sprayu i napsikaj bezposrednio do zamka. Jak otworzysz drzwi to z boku masz zaslepke w ksztalcie jaja zdejmnij ja i napsikaj smaru. Do multismaru dolaczaja taka waska rurke zebys glebiej napsikal. Mi to w e38 pomoglo i mialem problem z glowy na cala zime:)
-
potwierdzam! ja z tamtym roku suszarką rozgrzałem i przez otwór wd40. Nie żałowałem aż ciekło po zamku i do tej pory jest ok. Psikanie w sam otwór zamka nic nie da bo to nie bębenek zamarza tylko cięgła
-
Psikanie wd40 niestety pomaga na krótko a z czasem możesz mieć jeszcze większe problemy. Do tego typu rzeczy sa inne środki.
-
to akurat wiem ale była niedziela i -20 na dworze, a że z mojej wsi jest kawałek do praktikera czy innego obi więc to musiało wystarczyć. Jechanie kilku kilometrów z otwartymi drzwiami to nic fajnego ani bezpiecznego. Jak widać wodę wyparło i dopóki nie zamarzną znów nie planuję tego ruszać.
-
Też dziś jechałem jakiś kilometr trzymając drzwi zanim się wnętrze nie rozgrzało...
Zapewne solidne smarowanie da radę, najlepiej po rozgrzaniu auta albo postoju w garażu.
-
oj problem stary jak e38 .... omawiany już nie raz .... szkoda że nikt sam nie weźmie sie za poszukanie na forum i poczytanie ..... a rozwiązanie zawsze to samo , porządne ogrzanie ( najlepiej w garażu ) i zakonserwowanie zamków , wd-40 jest słabe , są lepsze środki opisywane w " starych " tematach , a najlepiej zrobić to przed mrozami żeby potem nie martwić się i jeździć z otwartymi drzwiami