-
cykanie ? M60
Pacjet M60B30 312 000 tys przebiegu
Witam od pewnego czasu zaobserwowałem cykanie z silnika na pierszej głowicy (tam gdzie korek wlewu oliwy)
Dzwiek ? hm najprawdopodobnie szklanka, nie jest to głośne ale słyszałne :uncomfortableness:wydobywa sie on na zimnym jak i ciepłym silniku co
ciekawe po dłuższej tresie lub po mocnym przegoniemiu silnika nie zaobserwowałem tego dzwieku poprostu go nie ma ?
Auto posiadam od roku podrzedni włascicie jażdził na 10w40 castrola , ja zalałem 10w40 valvolina
Po zmianie oleju nic nie ubyło (10tys) Zero wycieków.
Te cykanie zaczeło sie jakieś 2 miesiące temu co ciekawsze od kiedy zaczołęm ja jezdzic do pracy krótkie odcinki 5 km
Co może byc tego przyczymą ???
Co polecacie uczynić?
Moj pomysł to zmiana oleju na 5w40 po wczesniejszej płukance ???
Podobny dzwiek to tego :https://www.youtube.com/watch?v=kG_3URJqXcQ
-
Wygląda na to że szklanka mówi że ma dość :) Spróbuj zrobić płukankę silnika poczym załóż filtr oleju z górnej półki i zalej silnik olejem Mobil 1 5W50. W trakcie tej operacji po spuszczeniu oleju po płukaniu zrzuć michę i sprawdź pompę oleju czy się nie odkręciła i nie rozkręciła. Dodatkowo zweryfikuj czy zaworek zwrotny w obudowie filtra oleju nie puszcza spowrotem ciśnienia oleju do miski olejowej. Ja u siebie wyeliminowałem problem padniętego zaworku poprzez zaślepienie powrotu oleju z obudowy filtra do miski. Nie przeszkadza to w żaden sposób przy wymianie filtra w późniejszym czasie. Po tych wszystkich zabiegach albo będziesz miał spokój albo czeka Cię wymiana popychaczy. Pozdrawiam
-
Jeśli chodzi o mobil 5w50 to powiem tak-zawsze jeździłem na valvoline 5w40 a raz zalałem właśnie mobil 5w50 i po nocnym odpaleniu do minuty czasu stukał jakiś zawór czy szklanka,szybko wróciłem do poprzedniego oleju i problem jak ręką odjął
-
trzeba zacząć od tego, że na filmie słychać ewidentnie padnięty vanos także jeżeli dźwięk jest baaardzo podobny może być również napinacz rozrządu bądź łańcuch rozciągnięty,prowadnica łańcucha.
Ale nie należy tragizować:nono: zrób płukankę, wlej olej 5w40 tylko dobrej klasy i zobaczysz co się stanie. Jeżeli nie będzie poprawy rozrząd do przejrzenia.
-
Pompa oleju była sprawdzana przy ostatniej wymianie oleju i bylo wszystko ok ,dokonałem tylko regulacji łancucha pompy .
Jaką płukanke polecacie i olej ?
Na filmie jest troche głośny stukot u mnie jest troche ciszej ...
Ps. Przed chwilką wruciem z trasy 130 km i cisza nic nie stuka, cyka...
-
Tak jak kolega wyżej napisał, na filmie Vanos, a delikatne stukanie, jak blaszka o blaszkę daje szklanka akurat ten model, który jest w silnikach BMW powszechny daje dość wysoki metaliczny dźwięk. Czasami jest tak, że szklanka się wycisza na większych obrotach i ponownie stuka na wolnych jak dostaje mniejsze ciśnienie oleju( objaw podobny do Twojego po trasie zostaje w szklance trochę oleju i zanim go nie wyciśnie to nie klepie ).
Zacznij od oleju jak napisali koledzy, bo jest ważny w hydraulice, chociaż z doświadczenia wiem jak już klepie to olej nie pomoże, bo kanał doprowadzający olej w szklance jest już zabrudzony. Jeżeli nie jest ona fizycznie sklepana jeszcze, pomaga wymoczenie w nafcie i tym podobnych. Ale nowa z INY kosztuje około 35 PLN, więc tragedii nie ma. Można znaleźć uszkodzoną jak chcesz zaoszczędzić, w końcu w M60 wszystkich jest 32.
Płukanka Ligui Moly albo Motul. Olej Valvoline, żeby tylko był syntetyczny.
-
No i wymieniłem ten olej po wczesniejszym płukaniu srodkiem LM olej zleciał taki w miare myślałem że bedzie czarniejszy ( płukałem 10 min z dwoma przygazówkami do 2 tys.obr) potm zalałem 5w40 Valvoline Max Lile i efekt taki sam szklanka nadal letko stuka :sour: Może jak troche zrobie km to sie poprawi ??? chyba że odwrotnie ...
-
Nic się nie poprawi. Albo wymiana albo... MotoDoktor :RpS_biggrin:
-
-
wymiana szklanki bądź kilku to jeszcze nie jakaś tragedia. Tzn chodzi mi o koszt części. Jak mechanik uczciwy i nie naciągacz, że będzie chciał zaraz silnik do tego wyjmować to i robocizna nie jakaś tragicznie droga będzie.