-
Rysa na chlodnicy
Witam, nie chcialem zakladac nowego tematu ale nigdzie nie znalazlem info na temat mojego problemu.Jezeli istnieje juz taki temat lub sa wskazowki to prosze o jakiegos linka. Posiadam BMW 740iA z 1999 roku.Wczoraj zauwazylem malenka raptem widoczna ryse (grubosci wlosa) na plastiku w chlodnicy. Nie cieknie ale wydobywa sie taka mgielka. Czy mial juz ktos moze stycznosc z czyms takim? Chcialbym to z zewnatrz zakleic czyms ale nie wiem czym, polecali mi wlac uszczelniacz do chlodnicy ale nie wiem czy to nie bedzie mialo wplywu na silnik. Moze jakies porady?
Dzieki wielkie za odpowiedz.
-
Witam,
radzilbym wymiane chlodnicy - koszt chlodnicy to raptem ok. 150 Euro - a zaosczedzisz sobie problemow w przyszlosci. W ukladzie chlodzienia cisnienie jest dosyc wysokie - dlatego wszelkie naprawy sa bezsensowne.
E38 ma to do siebie ze - trzeba sie liczyc z wymiana chlodnicy - jak zwykla czescia ekspolatacyjna.
Tak wogole to witam na forum - moze pare slow o sobie i twoim e38 !
-
dzieki , w takim razie zaczynam szukac w ebay'u. Moze tam dostane cala chlodnice.
-
Podesle ci jutro do poludnia linka z Ebaya - gdzie ja kupowalem - juz 3 sztuki - sprawdzone miejsce !
Wymiana to tez nic trudnego - jesli masz mozliwosc spuszczenia plynu - oczywiscie nie na ulicy
;D bo zaraz ktos ci w niemczech po straz zadzwoni i bedzie :razz:
A tak wogole - gdzie w niemczech miszkasz ?
-
mieszkam w srodkowej czesci niemiec a dokladnie Odenwald- Hessen.
Najsmieszniejsze jest to ze mialem w sobote jechac do polski. A nie wiesz jaki czas oczekiwania jest na ta chlodnice? Ty kupowales juz trzy chodnice - a to sie tak strasznie w tym modelu psuja?
-
Jezeli wybierzesz przy zamowieniu Nachnahme (za pobraniem) to przyjdzie ci pojutrze.
Zamawialem w firmie z Berlina. Ale jezeli mieszkasz gdzies kolo Hannoveru - to poszukaj na miejscu !
-
pamiętacje tylko , że są 2 rodzaje chłodnic (gwintowana i niegwintowana)
-
a jak sprawdzic jaka ja mam? czym sie roznia?
-
Roznia sie mocowaniem wezy na chlodnicy - jedne sa tak jakby gwintowane - drugie na takie szybkie zaczepy. Przed zakupem zadzwon najlepiej do handlarza i podaj swoj numer klucza z briefu lub kfz scheinu - dla porownania.
Ja zamawialem juz trzy - tylko jedna byla dla mnie - moja strzelila przy laczeniu weza i chlodnicy - posypal sie poprostu plastik. U ciebie znalazlo sie inne slabe miejsce.
Jak mieszkasz w niemczech - to gdzie wyprowadzales auto na celnych ? :P tak z ciekawosci :cool:
-
Zmieniaj chłodnice jak najszybciej. Ja też miałem problemy z chłodnicą i układem chłodzeia.
Profilaktycznie trzeba w E38 zmieniac chłodnice- takie jest moje zdanie :D