Witam.Koledzy jak sprawdzic czy i jak dziala webasto?
Wersja do druku
Witam.Koledzy jak sprawdzic czy i jak dziala webasto?
Cytat:
Zamieszczone przez KRZYSIEK 185
najprościej pilotem - włączasz o góry pilota mryga dioda - jak dogrzewa , jak skończy przestaje mrygać - teoretycznie zasieg jest do 1 km ,mi łapało z 500 m w terenie zabudowanym - iczywiscie z wysuniętą antenką
druga opcja przez menu w navi - ustawiasz czas i zaczyna mrygac tez dioda
pamiętaj tylko ze webasto strasznie ciągnie aku - teoretycznie jak aku jest słaby nie powinno sie włączac niestety u mnie sie włączyło i aku padł
p.s.s
aha ty masz diesla więc pewnie nie masz pilota i masz funkcję tylko dogrzewania silnika,ta opcja sama się włacza bez twojego udziału.Wiem ze magicy dokodowywali takze ogrzewanie wnętrza przy takim webasto
ja mowilem o pełnym webasto tzn dogrzewanie+kabina+pilot
u mnie cały cykl włączenia webasto trwa ok 30 minut
objaw jest taki ze szumi i sąsiedzi czasami koparę otwierają :)
wchodzisz w menu komputera i masz standheizung wchdozisz w to i odpalasz ewentualnie zajrzyj obok drzwi kierowcy jest mala rurka/wydech do odprowadzani spalin jak masz to to masz i webasto
diesel ma tzw. zuheizer i ten dogrzewa silnik. Jezeli masz Webasto ThermoTop z/c mozesz uzyc go do podgrzewania kabiny - wiec jesli masz navi widzis na monitorze Standlüftung (przewietrzanie) i Standheizung (ogrzewanie)...jesli masz Standlüftung tylko to mozesz dac aktywowac Standheizung i gra szafa.
Jesli chodzi to slyszysz :D
Programujesz czas na monitorze - timerem.
Nastepna faza jest dokupienie pilota z odbiornikiem, prosta sprawa jesli masz kabelek sterowania pociagniety z Webasto do kabiny, jesli nie trzeba Pin dorobic.
No i nastepna faza odbiornik SMS - aktywujesz komorka :D :D
Wazene, akku byl naladowany i paliwo w zbiorniku.
Roznica pomiedzy ThermoTop Z/C i ThermoTop S jeast taka, ze Z/C ma pomke wody, ktora pompuje wode w kabinie S tego nie ma, wiec aktywacja ogrzewania nic nie da.
Mojemu znajomemu zakodowalem Webasto z rano ma nie goraco, lecz cieplo w aucie i szyby wolne od lodu.
Jesli nie ma monitora, to te same funkcje masz na wyswietlaczu komputera pokladowego - robilem w E39.
To ja odrazu się podepnę .... Jak odpowietrzyć webasto .... ?? Podobno jest jakiś zawór /przewód odpowietrzający ... ?
Greg, a gdzie ta pompka sie znajduje? Przy Webasto?Cytat:
Zamieszczone przez greg38
TakCytat:
Zamieszczone przez Gwozdziu
Podłącze sie również gdyż nie znalazłem w szukaj....Z tej rurki pod podłogą kierowcy leci tylko zimne powietrze zamiast spalin :( .Gdzie szukać świecy ewentualnie jakie min. napięcie musi mieć bateryjka żeby ruszyło webasto?Wiem że zdrowa ma ok 12,6-12,8v.
Tzn ze moge sobie aktywowac Standheizung (ogrzewanie)???Cytat:
Zamieszczone przez greg38
Ja mam 728 z 1997 roku. Mam opcje przewietrzania kabiny Standlüftung (przewietrzanie)
Jeżeli tak to w jaki sposob moge to aktywowac? Czy to działa na zasadzie webasto?
Pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez adam.waszczyszyn
Witam,
w silniku benzynowym nie da sie tego aktywowac bo tego nie ma.
Jest to mozliwe tylko w Dieslach - 730, 740 poniewaz tam Webasto bylo zawsze.