-
Światła w aucie z USA
Witam,
Nie mogę na forum znaleźć odpowiedzi.
Pytanie:
W jaki sposób w aucie e38 z USA uruchomić przednie światła postojowe w lampach? Czy trzeba zmieniać lampy? Czy coś przeprogramować?
W jaki sposób można zamontować światło tylne przeciwmgielne żeby mieściło się w fabrycznym miejscu? Wiem że w kloszy nie mam miejsca na żarówkę, więc pewnie tylne lampy do wymiany.
A może ktoś z Poznania i okolic już to przerabiał i będzie w stanie mi pomóc.
Pozdrawiam
-
Zmienić lampy jak są symetryczne, przepiąć ze światła obrysowego w kierunku przewody do postojówki ,tylne lampy wymienić i dopiąć wiązkę lub wypinając jedno światło cofania zastąpić je czerwoną żarówką .Nie jest to bardzo skomplikowane. W E38 nie robiłem ale pewnie jest tak jak w większości wozów z USA.
-
reflektory przednie mają w środku przesłonę która przełącza je między symetryczne a asymetryczne, być może da się to przełączyć przez tylne zaślepki od żarówek (taka przesuwka) ja się tym bawiłem jak miałem rozebrany reflektor czyli wyjęty środek z obudowy
-
Podpinam się pod temat. Jestem w trakcie przeróbki wersji USA. Nie prawdą jest że nalezy przełożyć wiązkę od żarówki obrysowej do lampy w miejsce postojówki bo jak się włączy kierunkowskaz to będzie migać postojówka a jak rozwiązać wtedy świecenie kierunku?
To co ustaliłem podczas regeneracji lamp (klosze, wiązki, odbłyśniki):
1. Lampa lewa ma przysłonę, która realizuje odcięcie na europę należy ją przestawić.
2. Należy wymienić wiązkę wewnątrz lampy na europejską. 63 12 8 381 467 - taka sama jest w obu lampach - 47 pln ASO sztuka
3. Nie ma sensu przerabiać wiązki w lampie USA bo te przewody rozpadają się rękach.
4. Wiązka amerykańska ma 3 piny w głównym niebieskim złączu a europejska 4 - właśnie na postojówkę.
5. Wiązka z samochodu USA podłączona do gniazda lampy niestety ma 3 piny i nie ma tam przewodu zasilającego postojówkę.
Pytanie do Was, czy ktoś z Was dołożył brakujący przewód i pin we wiązce usa i skąd pociągnął kabel?
-
Do kierunkowskazu USA idą trzy przewody, dwa plusy i masa. Żarówka tam ma dwa włókna, jedno robi za postojówkę a drugie za kierunkowskaz. Do lampy głównej idą trzy przewody, więc żeby dołożyć wewnątrz postojówkę trzeba obciąć plus od postojówki przy kierunkowskazie i wprowadzić go do lampy głównej, a kontretnie do kostki. W tym celu trzeba kupić okrągły wtyk stykowy męski i żeński. Jeden z nich ma numer 61131376193. Drugi do dorobienia w kostce po stronie lampy, ale trzeba ją wtedy rozebrać na części pierwszy.
Otwór na postojówkę w odbłyśniku światła drugiego jest. (W przynajmniej w mojej E38 jest).
To tak fachowo by było, prostszym rozwiązaniem byłoby zrobienie dziury w pokrywie i wprowadzenie samego plusa przez plastik.
Ja osobiście jeżdżę na wersji ala USA. Na czas przeglądu zaklejam taśmą jeden pin żarówki w obrysówce i jakoś przechodzi. Robię tak bo LightModule nie dało się przperogramować (za stary).
A w reflektorze głównym zamiast zmęczonej już soczewki i odbłyśnika H1 wsadziłem BiLed.