-
Problem getribeprogram
Witam mam problem ze skrzynia w m60b30 , a problem polega na tym że odpalam auto wrzucam D samochód nie jedzie dodam obrotów do 3 tys , 3,5 tys samochod zaczyna sie toczyć , biegi na liczniku gasba i dostaje komunikat getribeprogram , wsteczny działa tak jak powinien , a biegi do przodu lypa . a
-
W pierwszej kolejności sprawdź stan oleju w skrzyni.Auto garażujesz czy pod chmurką?
-
-
kolega miał tak jak ty ....
dolał oleju i myślał ,że pomoże i na krótki czas pomogło ,
a później się skrzynia skończyła i musiał wymienic na drugą...
w remont się nie pakował bo to są duże koszty
taniej kupisz skrzynie
pozdr
-
1 załącznik(ów)
prawdopodobnie pekl kosz D/G w skrzyni . olej raczej to nie bedzie bo na wstecznym tez by sie zachowywal podobnie . jest to czesta usterka zarowno w 5hp18 jak i 5hp19 ktora jest "ewolucja" twojej osiemnastki
-
Ok. może skrzynia się kończy ale najpierw niech sprawdzi olej i filterek pytałem o garażowanie bo może stało się to raptownie przy spadku temperatur.
-
Kolego jednym słowem masz przypał. Jest to klasyczny objaw pękniętego koszyka forwartu. Podczas naprawy proponowałbym nie zostawiać skrzyni szamanowi bo z reguły jest tak, że wymyślają bajki jakie to części nie zostały wymienione, kasują 4.000zł i bye bye jeleniu. Niech rozbiera i robi weryfikację przy Tobie od razu z wyceną. Jeżeli będzie się zasłaniał jakimiś przepisami BHP to podziękuj mu z góry. Takie przewały robi każdy warsztat samochodowy, KAŻDY. Koszt nowego kosza to ok 1200zł, wymiana ok 600zł ze zdjęciem skrzyni. Nowy olej Shell Dextron II z filtrem, uszczelką to 300zł. I tyle powinna kosztować uczciwa naprawa koszyka w Twojej skrzyni.
-
Pierw podłącz do DISa, moze być tak ze czujnik obrotow konwertera usiadł :-)
-
Panowie sytuacja na dzien dzisiejszy ma sie tak : Przekręcam kluczyk rano odrazu na zapłonie getribeprogram , ale auto zaczęło jechac do przodu . Wczesniej nie chciało nawet ruszyć . Można nim normalnie jechać tylko ten tryb ,, awaryjny'' ma strasznego muła zajade jutro do garazu na kanał i sprawdze stan oleju ,a już dzis wiem ze napewno go coś brakuje .
-
Siema,
zanim zaczniesz grupsze remonty proponuję jeszcze podmienić od kogoś sterownik skrzyni i zobaczyć czy nadal jest program. Kiedyś tak miałem co prawda w E39 ale może warto sprawdzić, nic to nie kosztuje.
U mnie podmianka sterownika i śmigał normalnie a jak wrzucałem swój to od razu albo po chwili jazdy getribenotprogram i dupa.
Tak więc spróbowac warto ;)
pzdr