Czy w V8 wymienia się rozrząd czy ma bez okresowa eksploatację? Wiadomo że jak jest pasek to się wymienia a co w przypadku łańcuszka?
Wersja do druku
Czy w V8 wymienia się rozrząd czy ma bez okresowa eksploatację? Wiadomo że jak jest pasek to się wymienia a co w przypadku łańcuszka?
Łańcuch teoretycznie jest dożywotnio, ty bardziej że nie jest on zewnętrznie montowany (jak to bywa w niektórych markach), tylko wewnątrz komory silnika i smarowany olejem silnikowym.
Ale bywa że po 400-500tys km zacznie szumieć i wtedy albo łańcuch do wymiany, albo juz cały silnik.
Jak silnik juz nadaje sie do remontu to wtedy przy okazji mozna zmienic łańcuch, bo żeby wcześniej coś się z nim działo to kurcze jeszcze nie slyszałem...
Mechanikiem nie jestem podobnie jak mój mąż ale wydaje się że nic nie słychać niepokojącego.
Jak nic sie nie dzieje to nie ruszać.
Rozrzad w M60 B30 dorzywotni. Tylko zmieniac czesto oleje...
Zgadzam się,Cytat:
Zamieszczone przez sylwek7
a powyższa moja wypowiedź tyczy aut z dużym przebiegiem, gdzie różnie bywało w całokształcie też z dbaniem o silnik
Wiekszość siudemek ma właśnie taki przebieg :P
nie jedna juz bańke przekreciła ;)
tylko w polsce nikt nie do tego nie przyzna, a i wolałby nie wiedziec ;D
Zgadza się,ale nie wszyscy nie chcą się przyznać,nawet wręcz przeciwnie.Mam znajomego,który w swojej e32 730i z 89 roku(wskazanie już się nie zatrzymuje na 299960km) ma przebieg ponad 700tyś km,w zeszłym roku wymieniał silnik , tylny most i szczyci się tym,nawet chce nagrać jak licznik będzie się zerował,ale to pewnie za dobrych kilka lat :)
Panowie od pewnego czasu słyszałem coś w rodzaju piszczenia z przodu silnika myślałem ,że może być to pasek lub rolka która się zaciera gdy zacząłem się przysłuchiwać doszło do tego delikatne dzwonienie.
Dzisiaj zrzuciłem paski z rolek i odpaliłem silnik piszczenie to nie ucichło więc ociągnąłem pokrywę i zobaczyłem to
http://bayimg.com/image/dabcpaaca.jpg
http://bayimg.com/image/eabccaaca.jpg
I ręce mi opadły ciesze się że w porę zajrzałem :?
dodam tylko że przebieg to 260 Tyś i jestem pewien że jest oryginalny
Człowiek który ma mi zmieniać łańcuch powiedział że można zmienić sam główny łańcuch i jeżeli ślizgi są ok to ich nie ruszać co o tym myślicie?
Ps. Nie lekceważcie piszczenia ani tego że jak łańcuch to na pewno nie rozrząd ;)