-
Temperatura w e32
Witam,
Mam e32 z 3,5 litrowym motorem ,
Od ostatniego czasu temperatura na wska¼niku prawie podchodzi do czerwonej kreski (nawet pod czas jazdy )
P³yn nie ma oznak oleju , system nie jest zapowietrzony , na termostacie temperatura 104 by³a jak dosz³o do czerwonej ,
Wisko zosta³o prze³o¿one od innej i nic to nie zmieni³o ( sprawne obydwa )
Fakt jest taki ¿e ostatnio popsu³a mi sie pompa od wspomagania przez uszkodzony t³ok w nivo i trochê siê chyba przytar³a ? ale to chyba nie ma znaczenia
Oraz to ¿e licznik by³ lutowany przez zimne luty i wszystkie kontrolki niby chodz± normalnie ,
Problem w liczniku ? uszczelka ? co¶ zwi±zane z pomp± ?
Nie wiem za bardzo co zrobiæ
-
Witam...trochê wysoka ta temp na termostacie bo termostat w M30B35 powinien otwieraæ siê w granicach 80 stopni...Czy ubywa p³ynu ch³odniczego?Wygl±da to trochê na uszczelkê lub g³owicê.Czy wê¿e od ch³odnicy nie twardniej± zaraz po odpaleniu?No chyba.¿e ta temperatura to nic strasznego a wska¼nik przek³amuje przez to lutowanie.
-
ale tak z dnia na dzieñ ci siê sta³o?? a sk±d wiesz ¿e temp na termostacie to 104stC??A p³yn ch³odniczy ci wywala, jak z ogrzewaniem leci ciep³e na wolnych, termostat siê nie przycina(jak ca³a ch³odnica nie bêdzie ciep³a to visco ci siê nie za³±czy) Co do pompy wspomagania jak siê przytar³a to mo¿e jest wiêkszy opór na pasku przez co mo¿liwe jest ¿e pompa wody te¿ nie chodzi na odpowiednich obrotach (ale raczej by ci pasek piszcza³ jak diabli)
-
Jeszcze jest opcja, ¿e w pompie urwa³o siê ¶migie³ko i nie ma obiegu p³ynu.
-
p³ynu nie ubywa , ani nie wywala , chlodnica jest ciep³a , temperatura za termostatem sprawdzana byla laserowym termometrem
Je¶li chodzi o to czy pobiera plyn ? tak odkrecilem korek odpali³em auto i widaæ ¿e obieg jest , hmmm jutro wymienie termostat ale pytanie czy przypadkiem nie jest co¶ jeszcze z komputerem bo przy ka¿dym odpaleniu licznik mi siê zeruje , teraz znowu wzmacniacz od g³o¶ników pokazuje PROTECT i nie chce siê za³±czyæ , bezpieczniki wszystkie sprawdzi³em ...masakra ;)
-
My¶lê, ¿e powiniene¶ podmieniæ licznik na "niegrzebany" i zobaczyæ, pó¼niej czujnik temp o ile dalej nie bêdzie graæ.
-
no w³a¶nie ju¿ za³atwi³em dzisiaj drugi i jutro siê za to biore jak siê nie uda bêde dr±¿yæ temat dalej mam nadzieje ze to nic z g³owic± bo jak tak to kupuje nowy silnik :P