-
Oxygen sensor control
Witam.
Udało mi się uruchomić DIS'a. Podłączyłem auto ale nie znalazł żadnych błędów (dodam ze resetowałem kompa przez zwarcie klem). Po zapaleniu auta nadal źle chodził do puki się nie rozgrzał (przy uderzeniu w gaz dusi się niezależnie czy na lpg czy na benzynie i czy ciepły czy zimny (na ciepłym jest trochę lepiej)). Po przejażdżce ponownie podłączyłem pod kompa i wywalił "oxygen sensor control. Mixture at the oxygen sensor control is to rich. Oxygen sensor control cannot make mixture any leaner because limit has already bean reached. Fault not currently present not been detected for 4 starts. detected at: engine speed 960rpm, load signal 2,5ms" Silnik cały czas utrzymuje 960 obrotów. Rozumiem ze mieszanka jest za bogata?? Czy to wina przepływki (sprawdzałem ja miernikiem i wydawał sie być ok) Sonda lambda wymieniona na oryginał bosch'a.
Pozdrawiam Krzysiek
-
a sprawdzałes tpsa czy masz dobrze ustawiony?
-
Dzięki za zainteresowanie.
TPS to jest to przy przepustnicy?? Jeśli tak to poluzowałem te 2 śrubki i ruszałem tym ale ale obroty nie schodziły poniżej 960.. Styki też przeczyściłem.
Pozdrawiam
-
tak to jest to przy przepustnicy a jak ruszałeś tym to słyszałeś taki klik?? 960 obr to trochę za dużo moim zdaniem,sprawdz czy linki się nie przycinają gdzieś ps co do tematu podjedz pod analizator spalin
pzdr
-
Linki się na pewno nie zacinają. Przepustnica jest zamknięta w 100%. W momencie jak przepustnica się domyka słychać kliknięcie. Co może być przyczyną takich obrotów?? Gdyby ciągnął gdzieś lewe powietrze były by takie objawy?? (chociaż już szukałem nieszczelności..). Czytałem coś o naciąganiu sprężyny w przepływce, może to pomoże??
-
jak będziesz to robił na analizatorze spalin to pewnie tak
-
W m30 miałem taki sam problem z obrotami jak Ty, okazało się że mam mała nieszczelnośc na odmie. Jeśli masz taką bańkę na podciśnienie, to nalej do niej benzyny ekstrakcyjnej i psiknij w okolice kolektora u całego dolotu, jeśli obroty się podniosą to masz nieszczelnośc.
-
-
Jeżeli komp dostaje sygnał z lamby że jest za bogato to obstawiam problemy z układem paliwowym , albo się wtryski nie domykają albo leją , bo komp już bardziej nie może przyciąć czasu wtrysku a nadal jest za bogato. Nieszczelności dolotu skutkują za ubogą mieszanką bo powietrza jest za dużo w stosunku do paliwa , ale wszystko trzeba sprawdzić .
-
Odma wymieniona jak również guma pomiędzy przepływką a przepustnicą. Szukałem nieszczelności spryskując wszystko cockpit spray'em, ale nie było reakcji...
Też obstawiałem wtryski ale dziwi mnie że na gazie przy uderzeniu w pedał gazu silnik też się dławi (odłączałem pompę paliwa podczas pracy na gazie)..
Chyba zostaje mi przepływka...