-
Panewki??
Witam.
Po wymianie ślizgów rozrządu (plastikowy był połamany i jeden jego kawałek stał się swego rodzaju mimośrodem dla łańcucha i co pewien czas zmieniał jego napięcie ) silnik chodzi równiej.
Wymieniłem też filtry i olej (był czarny jak smoła). Silnik zalany 10w40.
Zapalam auto i ku mojemu zdziwieniu tajemniczy „świst” z okolicy kolektora ssącego, który wcześniej ledwo było słychać stał się wyraźnie głośniejszy.
Zacząłem się zastanawiać czy to nie za sprawą świeżego oleju. Po wejściu pod auto dźwięk który wcześniej wiązałem z zużytym kołem zamachowym wydaje się być stukającymi panewkami.
Dodam jeszcze że kiedy silnik jest zimny obroty falują i ogólnie źle chodzi.
Zamieszczam filmik na którym słychać „świst” oraz klekotanie.
https://www.youtube.com/watch?v=ajmb...ature=youtu.be
Oceńcie proszę czy to mogą być panewki.
Pozdrawiam Krzysiek
-
Panewki dają inny dźwięk...i raczej nie wszystkie naraz tym bardziej,że przed naprawą wszysko było OK...przy panewce jest taki głuchy stukot bardzo charakterystyczny...to co jest u Ciebie wygląda mi na luźny łańcuch...wszystko z napinaczem u Ciebie OK?W M30 napinacz,o ile dobrze pamiętam,znajduje się z prawej strony silnika.Wygląda jakby nie zadziałał w 100%.Wykręć go i sprawdź.Nie pamiętam jak on jest skonstruowany w BMW ale w MB po wykręceniu trzeba trzpień w napinaczu wyjąć i od nowa przełożyć go od tyłu napinacza a po wkręceniu i starcie silnika trzpień ustawi się w odpowiedniej pozycji...jeśli się tego nie zrobi w MB to po niedługim czasie może zerwać łańcuch...w BMW może być inaczej ale niech ktoś bardziej doświadczony w tej kwestii się wypowie...
-
Dzięki za zainteresowanie.
Jeśli chodzi o łańcuch rozrządu to go wyjmowałem żeby wymienić ślizgi. Wydaje mi się że napinacz dobrze do naciągnął. Te stuki dochodzą ewidentnie z okolicy 5 6 cylindra albo koła zamachowego. Ciężko dokładnie zlokalizować. Dodam jeszcze ze stukot jest mocniejszy w momencie gaszenia auta. Więc to może tylko dwumas ??
-
albo cos ogólnie skrzynia sprzęgło bo mam podobny odgłos przy gaszeniu(ale obstawiaam że nie mam 2 masy 88r)
-
Ja również mam taki odgłos przy gaszeniu auta tak że się nie przejmuj ;)
-
Ten odgłos z filmiku ,przy spadających obrotach to na 99% dwumasa,miałem to samo,przy wyłączaniu silnika,ale spokojnie,jeździłem z tym 6 lat i spoko,powoli się przyzwyczaiłem:smug:
-
Może być też luz na wałku atakującym skrzyni.Raczej nic poważnego,panewki tak szybko nie lecą w m30.
-
Ten świst to pompa wody. a Łańcucha nie zmieniłeś?
-
Nie łańcucha nie zmieniałem. A co do tego świstu to normalne że ona taki odgłos wydaje czy coś z nią nie tak??
Pozdrawiam
-
No to brawo mając tak wyjechane ślizgi zostawić stary łańcuch który niemożliwe że się nie wyciągnął i nie wytarł. Kiedy nowy ze swaga kosztuje 80zł!.
Sprawdź czy łańcuch po zdjęciu pokrywy zębatki wałka rozrządu możesz do niej dopchąć lub odciągnąć jeśli tak to masz zużyty łańcuch. Pompa zazwyczaj daje ten świst.