-
BMW E38 Olej
Witam mam problem z olejem w bmw e38 4.4 a mianowicie po wymianie oleju i po przejechaniu 3000 km dokonałem wymiany i olej nie wyglądał na nowy był Czarny wczoraj znów spuściłem olej po przejechaniu 500 km i wyglądał jak ten poparzeni i pytanie jest moje takie czy coś go barwi i ma wpływ na wartość tego oleju czy nie zwracać na to uwagi i latać dalej .
-
Może to będzie pomocne ale kiedyś jak miałem E38 to poprzedni właściciel wlewał do niej półsyntetyk 10W-40 ... chciałem zmienić na full syntetyk i na 1500 km wymieniłem na olej 0W-30 --- pamiętam to jak dzisiaj kiedy go wylewaliśmy to była normalnie smoła (mimo , że tylko przejechał na nim 1500 km).
-
Zrób płukanke i lej syntetyk.Pewnie jest syf,szlam i nagar w silniku i dlatego szybko olej sie brudzi.
-
Dzięki za pomoc panowie przeczyściłem wszystko co mogłem i wlałem syntetyk 5W-30
-
Z ciekawości zerknąłbym na miskę i pod pokrywy zaworów i sprawdził czy aby ten syf nie wygląda tak jak na zdjęciach pod tym linkiem.
http://www.klinika-bmw.pl/feat/konse...rym-oleju-m62/
-
Wczoraj po zdjęciu miski oleju była tylko pozostała część jego ,nie było żadnego syfu widocznego na zdjęciach z tego linku co podałeś
A olej się brudzi szybko jak ktoś napisał była inna wartość oleju niż ta co zawsze czyli 5W-30 i dlatego się brudzi szybko ale tak jak ktoś zalecał w miarę możliwości poczyściłem wszystko co tylko mogłem i zobaczymy
-
Jak poczyścisz to zalej Valvoline Maxlife 5W40.
-
Wczoraj już przeczyściłem i zalałem Castrol 5w30 taki jaki był od początku .