-
E38 740i Nie odpali³o
Witam. Autko postawi³o mnie w k³opotliwej sytuacji. Mianowicie, po przejechaniu 7km i dotarciu na dzia³ke dostarczeniu produktów monopolowych znajomym :friendly_wink: auto juz nie odpali³o. Przekrecaj±c w pozycji zap³onu wszystkie kontrolki s±, w pozycji odpalania zero reakcji. Zapasowym kluczykiem identyczna sprawa. Auto nadal na dzia³ce a ja sie drapie po g³owie, od czego zacz±æ i czy zostaje tylko laweta.
-
Prawdopodobnie pompa paliwa pad³a b±dz zasilanie pompy, mo¿esz szybko sprawdziæ czy to to, kup plaka ¶ci±gnij górn± czê¶æ obudowy filtra powietrza. Jedna osoba rozpyla plaka z odleg³o¶ci 10 cm w kierunku obudowy druga próbuje odpaliæ auto. Je¶li zagada to znaczy ¿e problem le¿y po stronie braku paliwa w silniku. Zanim zaczniesz, sprawdz bezpiecznik od pompy. Kolejna mo¿liwa rzecz to immobiliser. Polecam podpi±æ komputer bo móg³ te¿ czujnik po³o¿enia wa³u pa¶æ.
-
Ale problem w tym ze on wogóle nie kreci. Tu jest takie cos jak by tylko pobudzenie do rozruchu. nie musze trzymac by rozrusznik kreci³. Motor to M62b44
-
Rozrusznik krêci? Pobudzenie do rozruchu, jak mam to rozumieæ. Wiem ¿e nie musisz trzymaæ ¿eby rozrusznik krêci³, mimo wszystko to co ci poda³em (plak patent) jest tylko po to ¿eby sprawdzic czy odpali. Krêc±c rozrusznikiem w nieskoñczono¶æ zajedziesz go.
-
Dobra ju¿ rozumiem. Czyli masz tylko kontrolki, rozrusznik nie krêci. Mo¿e to on jest winowajc±, mo¿e sie zwiesi³. Jak masz mo¿liwo¶æ podpiêcia komp. to zrób to i sprawdz b³êdy.
-
Je¶li nie krêci rozrusznik, to najczêstszym winowajc± jest EWS. Ostatnio chyba jaki¶ pomór przyszed³ na immobilisery...
-
A wiec id±c za porada w pierwszej kolejno¶ci próba odpalenia na krótko. Efekt pozytywny silnik chodzi.
Ale co dalej??? I tu zab³ys³a moja zona. Gdy ja odpala³em na krótko moja pani zauwa¿y³a ze ze nie zapalaja sie na liczniku lampki (P R N D). I tu z pomoc± pospieszy³ kolega z kompem (cudem dobudzi³em go po baletach). Komp wy¶wietli³ b³±d "Prze³±cznik Dzwigni Wyboru"
Teraz moje pytanie od czego zacz±æ i na co zwróciæ uwage? Dodam ze przy ga³ce zmiany biegów wyswietla P R N D.
Auto chodzi teraz w trybie awaryjnym getribenotprogramm
Pytanie jeszcze czy szukac przy skrzyni czy w kabinie przy dzwigni zmiany biegów???
Kolejne spostrze¿enie to po w³ozeniu kluczyka i przekreceniu na chwile zapala sie litera D po czym ga¶nie. A ga³ka w pozycji P i tez tam podswietla P
Czy ta oto czesc w linku rozwi±¿e zaistnia³y problem? http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...f=last-visited
-
Sprawd¼ bezpieczniki pod mask± . Mia³em identyczn± sytuacjê i winowajc± by³ spalony bezpiecznik. Po wymianie na nowy pod¶wietlenie wróci³o
-
Czujnik jest na skrzyni przy linkach.