-
metaliczne stuki
Kurde wsiadam dzisiaj do auta, wrzucam Drive i stuka z okolic podpory walu. Cykliczne metaliczne stukanie, podczas przyspieszania troche cichnie, ale utrzymujac stala predkosc znowu slychac.
Gdy wrzyce wsteczny i puszcze hamulec to jak skrzynia ciagnie do tylu to tez cyklicznie slychac dosyc glosny metaliczny klang.
Zadnych wibracji od walu nie czuc ani uderzania walu o podloge.
Macie jakies pomysly?
-
Wygląda na krzyżak wału, ale bez zerknięcia od dołu, to tylko gdybanie.
Rozumiem, że stuka jak jedziesz, a nie na drive na hamulcu?
-
Stuka dokladnie tak jak totalnie wyrąbany przegub w przednionapędówce. Tyle że stuka bez przerwy podczas przyspieszania lub cofania. Stuka po środku wału (w okolicach podpory).
Dziwna też sprawa - przestało stukać na jeden dzień po czym wróciło.
Może jakieś kamienie się dostały nad osłonę termiczną i wał stuka o kamienie ?
Bo nie wiem jakim cudem mógłby krzyżak stukać bez przerwy podczas przyspieszania.... stuknąłby raz, luz by się skasował i tak długo jak trzymam gaz wciśnięty to by była cisza....
A to klepie po prostu non-stop w momencie gdy wał się obraca..
-
Jak krzyżak ma luz na wszystkich łożyskach to tłucze tak, że nie możesz rozmawiać. Lekki luz na krzyżaku to zupełnie inna sprawa.
Nie ma co gdybać, tylko trzeba rozebrać i zobaczyć co się dzieje.
Chociaż w tak małym silniku będziesz miał jeszcze ten łącznik gumowy i on jak się rozleci to tulejki wychodzą na wierzch i może one tak klepią.
-
Ja stawiam na przegub homokinetyczny między wałem a mostem.
Przy okazji do sprawdzenia podpora wału (może rozleciała się guma i łożysko wali o metalową osłonę) oraz łącznik elastyczny między wałem a skrzynią.
-
Dzisiaj bedzie rozebrane, ale po kilku ostrzejszych ruszeniach z miejsca pojawily sie wibracje wiez wskazuje na podpore....
To na pewno podpora i/lub krzyzak bo stuka w tej okolicy, a stuka doslownie jak wyj* przegub w przednionapedowce ;]
Czy jesli wymienie podpore i krzyzak to bedzie koniecznosc wywazenia walu czy te elementy nie maja wplywu ?
-
Jak już chcesz sprawdzać wał to zrób to przed wymianą elementów.
Wg mnie zrób wymianę części: 1, 2, 7, 16, 17 i będziesz miał spokój z wałem na dłuższy czas, bo wymienianie tych elementów jest trochę czasochłonne.
http://www.realoem.com/bmw/diagrams/m/d/2.png
http://www.realoem.com/bmw/diagrams/m/d/2.png
-
No wszystko jasne....
1. Klekot - przegub wału (z tyłu przy moście)
2. wibracje - podpora + ten przegub
Obydwa elementy wymienione, ta guma, którą proponujesz jest jeszcze w bardzo ładnym stanie więc ją na razie zostawiłem.
Dzięki wszystkim za rady, jak zwykle można było liczyć na trafne podpowiedzi :)
-
Trafiony, zatopiony.
Szybka diagnoza, szybka naprawa ;)
Teraz całkowita cisza, bez wibracji? Butowałeś i tez nic nie drży, nie stuka?
-
Dokladnie, wsio fajnie.
Jedynie sie zastanawiam czy dobrze zrobilem wybierajac oryginalny uzywany przegub zamiast chinskich za 250zl.... ale wydaje mi sie ze taki dluzej wytrzyma niz te plastykowe z kraju skosnookich malych ludzikow.
Ale Adam z Impexu dal mi kilka do wyboru i byly super, bez zadnego luzu... wyczyszczone, nowy smar i poskladane.
Podpora nowa z febi..