-
1 załącznik(ów)
Sondy e38
Mam taką sprawę,
mój silnik to M62B35, samochód ze stycznia 98 r., wg vinu powinny być sondy lambda przed katem i za katem, a z tego co widzę pod samochodem to za katem nic nie ma....oświećcie mnie proszę
https://www.youtube.com/watch?featur...;v=_y5CnDR2P3s
-
Widać wyraźnie jak na dłoni że od góry lewa i prawa to regulacyjne i oscylują prawidłowo a lewa i prawa pod nimi to właśnie sondy za katalizatorami i na wolnych obrotach również zachowują się prawidłowo
-
Jak kolega wyżej napisał, drugie od góry pisze po angielsku "behind cat" czyli za katem :)
-
jak po vinie masz niby sondy za katami a pod autem ich nie masz to jakis bubel jest , na tym filmiku słabo widać ale idzie sie dopatrzeć że stoją wartości a czy tak pownno być nie wiem , lukne u siebie ale tamte za katami też powinny pracować i w jakiś wartościach coś powinno się zmieniać , a skoro ich nie masz to pokazuje jednostajne napięcie które wychodzi na kostkę ? nie wiem może się myle niech mnie lepsi poprawią :)
-
na wolnych obrotach sondy za katalizatorami zawsze będą stały w miejscu. spróbuj przytrzymać auto kilka chwil na powiedzmy 2k rpm i zobacz wtedy jak będą się zachowywać sondy.
-
1 załącznik(ów)
No właśnie wszedłem pod samochód a tam nie ma sond za katem czy jak kto woli "behind cat".
Tylko pytanie: why???
W starszych modelach też były 4 sondy?
pytam bo kurde żadnych kabli czy wiązek też nie widze. Gdyby ktoś wywalił/zmienił tkumik to po co wiązke usuwać?
czy może te błedy które pokazuje INPA świadczą o braku tych sond? (Załacznik)
-
jaki masz sterownik silnika DME 3.3 czy 5.2.x ?? jeśli 3.3 to nie masz sond za katalizatorami fabrycznie jeśli któraś wersja drugiego to powinny one tam być a jeśli ich nie ma tzn że sterownik zgłasza błąd że są odpięte fizycznie
-
5.2 mam. No dobra, czyli wyjaśniło się skąd te błedy na inpie. Sondy powinny być a ich nie ma. Rozbiore te obejmy i sprawdzę czy są może pod nimi otwory na sondy ewentualnie poszukam głębiej za instalacją do nich
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
-
wychodzi na to że ktoś te sondy wyeliminował. katalizatory są czy wycięte? bo jeśli wycięte lub wydłubane to sondy za katalizatorami zostały właśnie w tym celu usunięte żeby nie siały zamętu
-
Sa katy i do tego ori.
A te brakujace sondy to nie tylko monitorujące?
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk